Linkuri accesibilitate

SUA nu vor trimite oficialități la Jocurile Olimpice de iarnă din China


Statele Unite au anunțat că nu vor trimite oficialități la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în semn de protest pentru încălcări ale drepturilor omului, comise de către Partidul Comunist Chinez.

SUA nu vor trimite oficialități la Jocurile Olimpice de iarnă din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00



Această decizie, care nu va afecta participarea sportivilor americani la Jocurile Olimpice, reprezintă o escaladare a confruntării dintre cele două mari puteri în legătură cu tratamentul aplicat minorității musulmane din China, amenințări militare împotriva Taiwanului și practici economice care au antrenat sancțiuni americane. În aprilie, Beijingul declarase că, dacă Statele Unite vor boicota jocurile, riposta chineză va fi una „robustă”.

În declarația americană se arată că hotărârea boicotului diplomatic este ca urmare a genocidului din provincia Xinjiang și altor crime împotriva umanității. „Sportivii noștri se bucură de tot sprijinul și îi vom încuraja de acasă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Ea a adăugat că atleții, care au depus eforturi în toți acești ani pentru a ajunge la performanțe și a concura la Olimpiadă, trebuie să aibă oportunitatea să o facă.

La începutul anului, Statele Unite au arătat că acțiunile împotriva musulmanilor din Xinjiang – între care internări în lagăre, muncă forțată și sterilizări – constituie „genocid” și crime împotriva umanității.


Înainte de anunțul boicotului diplomatic, medii de informare apropiate de regim din China au acuzat administrația Biden că politizează un eveniment sportiv.

Circa jumătate dintre americani sunt împotriva faptului că China organizează aceste jocuri, în conformitate cu un recent sondaj. Această decizie a administrației survine și după ce Asociația Jucătoarelor de Tenis din lume a suspendat toate turneele din China și Hong Kong, în legătura cu maniera în care regimul de la Beijing o tratează pe jucătoarea Peng Shuai, a cărei libertate de mișcare și exprimare sunt limitate după ce acuzase o fostă oficialitate chineză de rang înalt de abuz sexual.

Firmele americane care sponsorizează Jocurile și care fac afaceri în China se tem că regimul va folosi luările lor de poziție ca pe un test de loialitate. Pentru China aceste jocuri au o semnificație politică, dincolo de sport în sine, dorindu-se ca ele să ilustreze forța și influența țării.

XS
SM
MD
LG