Linkuri accesibilitate

SUA ridică restricția de livrare a armelor către batalionul Azov


Imagine din cadrul unei manifestări de comemorare a membrilor batalionului Azov căzuți pe câmpul de luptă și a celor aflați în captivitate, ce a avut loc în Zaporijia, în Ucraina, pe 5 mai.
Imagine din cadrul unei manifestări de comemorare a membrilor batalionului Azov căzuți pe câmpul de luptă și a celor aflați în captivitate, ce a avut loc în Zaporijia, în Ucraina, pe 5 mai.

Departamentul de Stat al SUA a ridicat restricțiile de livrare a armelor și de antrenare a membrilor batalionului Azov, parte a armatei ucrainene din 2015, care a jucat un rol important în apărarea orașului Mariupol în primăvara lui 2022. Măsura este criticată dur de Moscova.

Decizia va ajuta batalionul Azov să scape de reputația de mișcare de extremă dreapta, dobândită după ce la începuturile sale, în 2014, a atras mai mulți luptători din asemenea grupuri. Ulterior, această imagine a fost promovată intens de propaganda rusă, iar în 2022, Curtea Supremă a Rusiei l-a desemnat oficial „organizație teroristă”, amintește AP.

Washingtonul a explicat că a luat această decizie după ce o investigație în privința unității militare ucrainene, devenită populară după luptele de la uzina Azovstal din 2022, a relevat că nu există dovezi care să ateste că ar fi comis „încălcări grave ale drepturilor omului”. În plus, susțin reprezentanții Departamentului de Stat, actuala unitate este diferită de gruparea inițială de voluntari, unii dintre care aveau deschis opinii extremiste.

Legislația americană interzice SUA să furnizeze armament și să antreneze unități militare străine sau persoane suspectate de comiterea unor grave încălcări ale drepturilor omului. Aceste prevederi au zădărnicit participarea membrilor Azov la antrenamente militare occidentale sau accesul la armele cumpărate cu fonduri americane.

Azov anunță „o nouă pagină” în istoria sa

Vestea a fost salutată de batalionul Azov, care a spus că „minciuna despre Azov, răspândită de Kremlin în Occident”, adică imaginea de organizație de extremă-dreapta, „a primit o lovitură devastatoare astăzi”, potrivit AFP.

Într-o postare pe pagina de Instagram a unității, ea a spus că este vorba de „o nouă pagină în istoria noastră”.

„Azov devine mai puternic, mai profesionist și chiar mai periculos pentru ocupanți. Obținerea armamentului vestic și a antrenamentelor din partea SUA va crește abilitățile de luptă ale Azov, dar cel mai important, va contribui la salvarea vieților membrilor unității”, se arată în declarația publicată pe pagina de Instagram a organizației.

Decizia SUA vine și într-un moment în care Ucraina suferă de un deficit major de muniții și personal.

Moscova acuză Washingtonul de „flirt cu neonaziștii”

Anunțul Departamentului de Stat al SUA a fost criticat dur la Moscova, unde purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este încă o dovadă că Washingtonul dorește să „suprime” Rusia.

„O asemenea schimbare în poziția Washingtonului arată că nimic nu-i împiedică în încercările lor de a suprima Rusia, utilizând Ucraina și poporul ucrainean ca instrumente”, a declarat Peskov, care a adăugat că SUA sunt gata „să flirteze chiar și cu neonaziștii”.

Membrii batalionului și susținătorii acestuia au respins în repetate rânduri acuzațiile Rusiei că ar fi o organizație „neonazistă” spunând că fostul grup de voluntari a renunțat la originile sale de extremă dreapta.

În prezent, soldații din batalionul Azov sunt populari în Ucraina grație rolului jucat în apărarea orașului-port Mariupol, unde au rezistat în asediul uzinei Azovstal din primăvara lui 2022 timp de mai multe săptămâni, în ciuda atacurilor devastatoare ale forțelor rusești.

Ei sunt considerați de mulți eroi, fiind un simbol a rezistenței ucrainene în războiul împotriva Rusiei, iar săptămânal au loc proteste la care se cere eliberarea celor circa 900 de soldați din cadrul unității ce rămân în captivitate rusească de mai bine de doi ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG