Observatori politici americani privesc cu îngrijorare către noile masări de forțe ruse la frontiera cu Ucraina, în timp ce oficialități de la Washington îl avertizează pe Vladimir Putin să nu încerce un nou atac.
Analiști cred însă că liderul de la Kremlin încearcă să speculeze confruntarea dintre Belarus și vecinii europeni și să creeze și mai mult haos în regiune pentru a da impresia că alianța NATO este slăbită.
Nu este prima dată că Rusia face astfel de manevre la frontiera cu Ucraină, cel mai recent s-a întâmplat în primăvară, forțele fiind ulterior retrase.
Actuala masare de trupe pare totuși potențial mai serioasă, ținând cont de ce se întâmplă cu Belarus și vecinii săi din NATO. Liderul autoritar de la Minsk, Alexander Lukashenka este de-acum supus la sancțiuni, care au putea crește ca urmare a crizei migrației pe care a creat-o și amenințărilor cu perturbarea alimentării cu energie, ambele necesitânt binecuvântarea Kremlinului.
Aceste evoluții atrag uneori critici în anumite cercuri care privesc abordarea lui Biden față de Rusia ca fiind prea slabă și ezitantă.
Atât președintele cât și consilieri importanți – cum sunt secretarul de stat Antony Blinken și Victoria Nuland - privesc cu mare neîncredere către Putin și nu de azi de ieri, pronunțându-se pentru riposte mai dure. Conform surselor de presă, consilierul principal pentru securitate națională Jake Sullivan, adjunctul său Jon Finer și trimisul special american pentru combaterea modificărilor de climă, John Kerry recomandă mai multă prudență în relația cu Rusia.
Poziția lor este legată de idea că Washingtonul trebuie să coopereze cu Moscova în anumite chestiuni, între care modificările de climă și controlul înarmărilor.
Alte surse susțin că divergențele din administrație nu ar fi atât de mari cum se crede și că ele s-ar risipi dacă Putin încearcă o intervenție în Ucraina.
Unele voci susțin că acțiunile președintelui Rusiei necesită o ripostă mai hotărâtă, între opțiuni numărându-se sancțiuni care să afecteze mai mult cercurile apropiate lui Putin și pe el însuși și sprijin militar suplimentar pentru Ucraina.
E recomandată și o demonstrație de solidaritate cu membrii NATO care au de suferit de pe urma provocărilor lui Lukashenko.