Linkuri accesibilitate

Devine postura administrației americane mai agresivă în problema Taiwan-ului?


Publicul vizitează o fregată a forțelor navale franceze ancorată în Taiwan, 9 octombrie 2021.
Publicul vizitează o fregată a forțelor navale franceze ancorată în Taiwan, 9 octombrie 2021.

Recente declarații ale președintelui american Joe Biden că Statele Unite ar apăra Taiwan-ul, în cazul în care este atacat au creat confuzie, cel puțin diplomatică.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Oficialități americane și experți au exprimat în ultima vreme opinii că China ar putea ataca Taiwan-ul, pe care-l consideră ca fiind parte a teritoriului Chinei, într-un interval de șase până la opt ani. Beijing-ul și-a sporit agresivitatea, doar luna aceasta efectuând 145 de misiuni aeriene în apropierea Taiwan-ului, cu vădita intenția de a intimida. Ministrul apărării din Taiwan a avertizat că China ar putea fi pregătită să declanșeze un război până în 2025.

Recente simulări efectuate de Pentagon și Corporația Rand au dat la iveală riscul ca Statele Unite să piardă un război cu China, al cărui miza ar fi Taiwanul.

Timp de mulți ani, Washington-ul a preferat declarativ o opțiune de „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan, cuvintele fiind cu grijă cumpănite pentru a nu aprinde spiritele. Washington-ul recunoaște Taiwan-ul ca făcând parte dintr-o Chină ”unică”, dar se opune oricărei încercări de a schimba prin forță statutul de guvernare proprie și democrația din Taiwan.

Statele Unite nu spun că vor utiliza forța pentru a apăra Taiwanul, ci doar că își rezervă dreptul de a o folosi și că sunt hotărâte să ajute Taiwanul să se apere. De aici și dezbaterea în cercurile de politică externă de la Washington, dacă America are nevoie de o postură mai agresivă care să corespundă agresivității crescânde a Beijing-ului.
De când s-a instalat la Casa Albă, Joe Biden a făcut – intenționat sau nu – declarații care lasă de înțeles că această schimbare s-a produs de-acum. În ambele împrejurări în care a făcut-o, Casa Alba a intervenit cu clarificări, în sensul reafirmării politicii de până acum.

Analiști politici cred că de fapt Biden ar fi dat glas propriei sale viziuni că Taiwanul este mult prea important strategic pentru a fi lăsat pradă Chinei. Ei mai spun că chiar dacă declarațiile președintelui nu sunt o schimbare de politică oficială, ele constituie fără îndoiala un semnal transmis Beijing-ului să nu subestimeze America. Este foarte probabil că la Beijing, spusele președintelui sunt de-acum interpretate ca o modificare de strategie.

XS
SM
MD
LG