Linkuri accesibilitate

SUA vor să limiteze accesul Chinei la tehnologie de ultimă generație


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, Beijing, 18 iunie 2023.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, Beijing, 18 iunie 2023.

Președintele Biden a semnat o ordonanță executivă cu scopul de a reduce fluxul de investiții și de cunoștințe manageriale, de proveniență americană, către un număr limitat de companii chineze despre care administrație crede că putea alimenta ambițiile militare ale Beijingului.

Această ordonanță reprezintă un pas inițial, care nu va intra în vigoare decât anul viitor, dar este un semnal către conducerea Chinei că Washingtonul - în ciuda unei recente încălziri a relațiilor diplomatice - intenționează să continue să impună restricții în legătură cu accesul Beijingului la tehnologia critică.

SUA vor să limiteze accesul Chinei la tehnologie de ultimă generație
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Oficialități chineze au reacționat la știrea despre ordonanța executivă iminentă.„Statele Unite politizează, în mod obișnuit, problemele legate de tehnologie și comerț și le folosește ca instrument și armă în numele securității naționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei, Liu Pengyu, continuând. „Vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom apăra ferm drepturile și interesele noastre.”

Membrii Congresului cu atitudini mai dure față de China spun că propunerea - care exclude sectoare precum biotehnologia și energia - nu merge suficient de departe. „Administrația reduce presiunea, într-un moment în care acțiunea agresivă este mai necesară ca oricând, continuând tendința de a mulțumi industrii, în detrimentul securității naționale”, a declarat deputatul republican Michael McCaul, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei. „Trebuie să oprim fluxul de dolari americani și know-how care susține tehnologia militară și de supraveghere a Partidului Comunist Chinez în loc să luăm doar măsuri incomplete care iau prea mult timp pentru a fi puse în aplicare”, a adăugat el.

Ministrul american al comerțului, Gina Raimondo, urmează să călătorească la Beijing în acest an, după călătoriile recente ale Secretarului de Stat Antony Blinken și Ministrului de Finanțe, Janet Yellen. Ordinul executiv, rezultatul unei dezbateri interne de doi ani, îi acordă lui Yellen autoritatea de a reglementa investiții americane în trei categorii de companii chineze: calcul cuantic, inteligența artificială legată de uzuri militare și semiconductori avansați.

Ministerul de Finanțe a emis miercuri o notificare cu privire la regulile propuse, demarând un proces de solicitare a comentariilor, care se așteaptă să dureze câteva luni și care ar putea duce la restrângerea domeniului de aplicare a interdicției.

Ordinul Casei Albe vine într-un moment în care China își propune să dezvolte o capacitate militară de clasă mondială până în 2049, în ciuda unei economii în încetinire. Întârzierea îndelungată în emiterea ordinului reflectă natura complexă a stabilirii delimitărilor, în tehnologii cu utilizare dublă, cum ar fi inteligența artificială.

XS
SM
MD
LG