Linkuri accesibilitate

SUA vrea o „recalibrare” a relațiilor cu Arabia Saudită


Secretatul de stat american Antony Blinken, februarie 2021.
Secretatul de stat american Antony Blinken, februarie 2021.

Administrația Biden doreşte „să recalibreze" relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o „ruptură", a declarat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, explicând astfel absenţa sancţiunilor împotriva prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman în legătură cu dosarul „ Khashoggi”. Cu o zi înainte fusese făcut public raportul raportului serviciilor americane de informaţii care îl acuză pe prinţul Mohammed bin Salman că a „validat" asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Comentator al cotidianului Washington Post, jurnalistul saudit a fost ucis în 2018 la consulatul ţării sale din Istanbul.

„Raportul vorbeşte de la sine", a spus Antony Blinken, precizând însă și că „relaţia cu Arabia Saudită este importantă, avem interese reciproce importante”.

Raportul a avut totuși consecințe: Statele Unite au impus vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi împotriva fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Justiţia turcă îl acuză la rândul său pe Asiri că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.

El nu fusese sancţionat de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump care a ținut secret și raportul servciilor de informații privind asasinarea lui Khashoggi.

Cum era de așteptat, Arabia Saudită a „respins în totalitate" vineri raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, că a „validat" asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi în 2018.

XS
SM
MD
LG