Linkuri accesibilitate

Subiect delicat pe vreme de război: corupție și anticorupție în Ucraina


Biroul Procuraturii speciale anticorupție, Kiev
Biroul Procuraturii speciale anticorupție, Kiev

Un articol publicat de Associated Press, scoate în evidență o chestiune în linii mari ignorată, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin și anume corupția endemică care, înainte de război, umbrea succesele Ucrainei, în construcția democratică.

Subiect delicat pe vreme de război: lupta cu corupția în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Acum însă când America și aliați occidentali investesc zeci de miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei, acest aspect poate redeveni relevant. Decizia președintelui Zelenski de a-i concedia pe procurorul general, șeful serviciilor de informații și alte oficialități de rang înalt poate ridica semne de întrebare. Aceasta e o temă delicată pentru administrația Biden și membrii ai Congresului, care nu vor să compromită în ochii unei populații preocupate de chestiuni interne, ideea ajutorului pentru Ucraina.

Oficialități americane s-au grăbit să spună că – fără să stabilească o legătură cu recentele decizii - Zelenski are dreptul să numească pe cine dorește în funcții de stat sau să demită persoane bănuite că ar colabora cu Rusia. Dar, în același timp, administrația Biden dorește ca Zelenski să facă mai mult pentru a stopa corupția pentru că așa cum a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, Statele Unite „nu investesc în personalități, ci în instituții” care să funcționeze adecvat. Price a mai amintit că Moscova a încercat și încearcă să submineze democrația și statul de drept în Ucraina.

Anul trecut, când administrația Biden avertiza că un atac al Rusiei este iminent, ea critica în același timp guvernul de la Kiev pentru lipsa de acțiune în legătură cu corupția. Ea deplângea faptul că nu fusese numit un șef al Departamentului Anticorupție de la Ministerul Justiției, un birou de mare importanță. De la începutul războiului, membrii ai executivului și legislativului american s-au ferit să readucă subiectul în discuție, dar, de curând, o deputată născută în Ucraina, Victoria Spartz – care a vizitat Ucraina de șase ori de la începutul războiului și sprijină ajutorul american – a făcut-o. Republicana de Indiana l-a acuzat pe Zelenski că face jocuri politicianiste și pe consilierul său, Andri Iermak, că ar fi sabotat apărarea Ucrainei. Ea cere Ucrainei să numească procurorul anticorupție și l-a acuzat pe Iermak că ar fi la originea tergiversării procesului.

Ministerul de Externe de la Kiev a acuzat-o pe Spartz că răspândește „propagandă rusă”, avertizând-o să nu mai încerce să obțină capital politic, făcând speculații fără acoperire în realitate. Administrația i-a oferit deputatei o informare privată, oferind explicații legate de temerile ei, în încercarea de a o convinge că aceste declarații nu sunt constructive în actualul context.

Deputatul democrat, Jason Crow, membru în Comisia pentru Servicii Militare, a spus că nu a văzut dovezi care să susțină alegația că anturajul lui Zelenski ar încerca să ajute Rusia. Dar el a adăugat „Nu există vreun război în istoria lumii care să fie imun la corupție și oameni care încearcă să profite”. Igor Novikov, fost consilier al lui Zelenski a declarat la rândul său „Ținând cont că suntem în stare de război, trebuie să le oferim președintelui Zelenski și echipei sale beneficiul îndoielii. Până când câștigăm acest război, trebuie să avem încredere în președinte, care a rămas în țară să lupte alături de oameni”.

XS
SM
MD
LG