Linkuri accesibilitate

Summit trilateral pe tema Siriei la Ankara (VIDEO)


Putin și Rohani discută despre Siria cu Erdogan la Ankara
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Putin și Rohani discută despre Siria cu Erdogan la Ankara

Iranul, Turcia și Rusia sunt țări implicate direct în conflictul sirian.

După un summit trilateral ținut miercuri la Ankara, președinții Iranului, Turciei și Rusiei și-au exprimat hotărârea de a-și „accelera eforturile de a asigura calmul pe teren” în Siria.

Summitul trilateral de la Ankara
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele rus Vladimir Putin și cel iranian Hassan Rohani s-au declarat de acord într-o declarație comună, postată pe site-ul liderului de la Teheran, că războiul sirian poate fi încheiat „numai printr-un proces politic negociat”.

Erdogan și-a găzduit oaspeții la al doilea asemenea summit tripartit ținut în ultima jumătate de an pe tema Siriei devastate de război.

Cei trei lideri au spus la Ankara că sunt de asemenea hotărâți să „protejeze civilii în zonele de de-escaladare, ca și să faciliteze accesul rapid, sigur și nestânjenit al ajutoarelor umanitare în acele zone”.

Iranul, Turcia și Rusia sunt țări implicate direct în conflictul sirian, dar în vreme ce Teheranul și Moscova îl sprijină pe președintele Bașar al-Assad, Ankara este de partea rebelilor.

Cele trei țări au sponsorizat o serie de negocieri pe tema Siriei în capitala kazahă Astana, prezentate ca un fel de proces paralel celui mediat de Națiunile Unite la Geneva.

Putin a părut să sugereze la Ankara că „trilaterala” ar putea aborda în comun și alte probleme globale: „Noi căutăm împreună soluții pentru problemele presante și complexe ale zilelor noastre, inclusiv o soluție pentru chestiunea siriană”, a spus liderul rus.

Rusia și Iranul au furnizat ajutor militar și diplomatic crucial regimului lui Assad pe tot parcursul războiului, care a început cu reprimarea protestelor antiguvernamentale, transformând-se într-un conflict armat grav, cu sute de mii de victime.

Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au stricat brusc după ce aviația militară turcă a doborât un avion militar rusesc în nordul Siriei în noiembrie 2015, dar între timp s-au ameliorat din nou, pe măsură ce atât Moscova, cât și Ankara au intrat separat într-o perioadă de relații dificile cu lumea democratică.

După discuțiile bilaterale cu Putin de miercuri de la Ankara, Erdogan a spus că Turcia și Rusia vor continua să coopereze „pe baza intereselor comune” din Siria. Rohani a avut și el convorbiri separate cu Putin și Erdogan înaintea summitului trilateral.

Observatorii politici citați de agențiile de presă occidentale spun că rostul summitului a fost găsirea de modalități pentru mărirea influenței celor trei puteri regionale în Siria.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG