Linkuri accesibilitate

Summit UE informal pe tema Ucrainei


Liderii din Uniunea Europeană vor discuta joi situația din Ucraina, pe fondul scepticismului occidental față de deschiderea spre dialog ce a părut să fie afișată în ultimele zile de Moscova.

Summit-ul informal, ad-hoc, al celor 27 de țări din UE va avea loc înaintea unei reuniuni la vârf de două zile programată din timp, pe tema cooperării cu țările africane.

Acestea ar fi primele discuții mai ample europene pe tema amenințării invaziei rusești în Ucraina după eforturile diplomatice care l-au avut în prim-plan pe noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz.

Marți, la Moscova, liderul celei mai puternice membre în UE a primit de la Vladimir Putin asigurări că Rusia dorește în continuare să dialogheze pe tema cerințelor sale de securitate, chiar dacă occidentul nu le-a răspuns până acum pe măsura așteptărilor Moscovei.

Cu toate acestea, NATO a acuzat miercuri Rusia că trimite și mai multe trupe înspre Ucraina, în vreme ce Moscova spune că retrage trupe și că este deschisă spre diplomație.

Exercițiile navale rusești inflamează temerile că Ucraina ar putea fi „sufocată pe calea mării”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg, vorbind la începutul a două zile de discuții între miniștrii apărării din țările membre în alianță, s-a declarat neconvins că amenințarea unei invazii rusești în Ucraina s-a diminuat, exprimându-și speranțe moderate pentru demersurile diplomatice.

„Nu vedem nici o retragere a forțelor rusești. Iar asta, desigur, contrazice mesajul eforturilor diplomatice”, a spus Stoltenberg. „Ceea ce vedem este că de fapt ei au mărit numărul de soldați și că alte trupe sunt pe drum. Deocamdată, nici o de-escaladare”.

Mesajul lui Stoltenberg a părut să confirme spusele președintelui american Joe Biden, de marți seară, că pericolul unei invazii rusești nu a trecut, deși ministerul rus al apărării a publicat ceea ce a prezentat ca imagini ale trupelor retrăgându-și tehnica de luptă din peninsula Crimeea, anexată de ruși de la Ucraina în 2014.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG