Linkuri accesibilitate

Poza de grup a liderilor țărilor europene și oficialilor UE reuniți la cea de-a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023
Poza de grup a liderilor țărilor europene și oficialilor UE reuniți la cea de-a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023

Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete

Aproape 50 de lideri europeni se întâlnesc pe 1 iunie la Castel Mimi, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, descris drept o manifestare de solidaritate diplomatică cu Republica Moldova și Ucraina, în timp ce Kievul pregătește o contra-ofensivă împotriva invaziei rusești.

Principalele titluri

10:35 1.6.2023

Zelenski, la summit-ul european din R. Moldova: „Ucraina este gata să intre în NATO și așteaptă ca NATO să fie gata să o primească”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

După o scurtă întrevedere cu Maia Sandu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că va discuta cu partenerii europeni despre extinderea coaliției „Patriot”, despre sprijinul pe câmpul de luptă și formula de pace propusă de Kiev: „Vrem să includem cât mai multe țări”.

El a reiterat că „Ucraina este gata să intre în NATO și așteaptă ca NATO să fie gata să o primească”.

Liderul de la Kiev a menționat că nu i-a fost simplu să ajungă în R. Moldova și a mulțumit poporului moldovean că a găzduit refugiați ucraineni din prima zi de război: „Nu vom uita niciodată asta”.

Continuare citiți AICI.

09:44 1.6.2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit la summit

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la Bulboaca, unde se desfășoară summit-ul european
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la Bulboaca, unde se desfășoară summit-ul european

Primul pe covorul roșu a pășit liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Participarea lui nu a fost confirmată până în ultimul moment, din motive de securitate. Este prima vizită a președintelui ucrainean în R. Moldova după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Ucraina și Moldova au ales democrația și au nevoie de tot sprijinul”, a spus Maia Sandu jurnaliștilor înainte de a-l întâmpina pe președintele ucrainean.

Potrivit ei, la reuniune se vor discuta subiecte legate de energie, securitate și conectivitate, dar și despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Sandu a spus că R. Moldova speră să inițieze cât mai curând negocierile de aderare și să se integreze în blocul comunitar până la finele decadei.

Ambele țări au obținut statutul de candidate la aderare în iunie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina.

09:15 1.6.2023

Delegațiile oficiale vor sosi la Bulboaca începând cu ora 10:00

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, va întâmpina delegațiile oficiale începând cu ora 10:00
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, va întâmpina delegațiile oficiale începând cu ora 10:00

Cei circa 700 jurnaliști locali și străini acreditați la eveniment au ajuns la Bulboaca cu două curse speciale de tren, care au pornit din gara Chișinău la prima oră. Toți sunt acum în așteptarea delegațiilor, fac transmisiuni în direct și relatează despre ce se petrece la Castel Mimi.

Începând cu ora 10:00, președinta Maia Sandu îi va întâmpina pe oficialii străini pe covorul roșu. Ceremonia de deschidere a summit-ului va avea loc la ora 12:00 și, potrivit agendei, va dura jumătate de oră, după care liderii europeni vor face o fotografie de familie. Ulterior, vor avea loc mese rotunde tematice pe subiecte ce țin de securitate, energie, conectivitate și mobilitate.

Programul presupune și întâlniri în grupuri restrânse. Una dintre cele mai importante, anunțate pe agendă, se referă la conflictul din Nagorno-Karabah. În după amiaza zilei, președintele Consiliului European, Charles Michel, va avea o întrevedere cu cancelarul german, Olaf Scholz, președintele francez Emanuel Macron, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și premierul armean, Nikol Pașinian.

O conferință de presă care va totaliza concluziile summit-ului va avea loc la ora 17:00 și va fi susținută de Maia Sandu și liderii europeni.

La prima reuniune a Comunității Politice Europene, de la Praga, din octombrie 2022, participanții au discutat despre probleme de pace și securitate, în special despre războiul Rusiei în Ucraina și criza energetică. Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc în Spania.

08:32 1.6.2023

Summitul Comunității Politice Europene: NATO monitorizează siguranța spațiului aerian moldovean

Avion NATO dotat cu sistem de avertizare și monitorizare aeriană
Avion NATO dotat cu sistem de avertizare și monitorizare aeriană

Liderii europeni au început să se adune la Chișinău, pentru summit-ul Comunității Politice Europene de pe 1 iunie, care începe înainte de prânz la Castel Mimi de la Bulboaca și va dura cinci ore, pe fundalul unor măsuri de securitate sporite, cu monitorizând spațiul aerian moldovean.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a ajuns printre primii la Chișinău, pe 31 mai, a declarat că R. Moldova este în aceste zile „inima politică a Europei”.

La summit, al doilea de la înființarea Comunității în 2022, la Praga, participă aproape toți liderii țărilor de pe continentul european, dar reuniunea exclude participarea Rusiei și aliatei sale, Republica Belarus. Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat în ultimul moment, pe 31 mai, că nu va veni la Bulboaca.

În vreme ce Kievul se pregătește de o contraofensivă utilizând arme recent primite din Occident pentru a încerca să alunge invadatorii ruși, o mare parte din atenție la summit se va concentra asupra Ucrainei.

Mai multe despre ce se vor face participanții la summit citiți aici.

Președinta moldoveană, Maia Sandu, gazda reuniunii descrisă drept o manifestare de solidaritate europeană împotriva agresiunii militare rusești contra Ucrainei și a amenințării hibride rusești contra R. Moldova, a dat asigurări că războiul din Ucraina nu prezintă vreo amenințare de securitate pentru participanții la reuniune.

„Toată lumea în R. Moldova este în siguranță”, a spus Sandu, pe 31 mai, la o conferință de presă alături de Ursula von der Leyen, precizând că organizatorii summit-ului s-au asigurat cu generatoare de curent electric în cazul unor întreruperi ale livrărilor de electricitate de la furnizorul principal - centrala electrică de la Cuciurgan controlată de autoritățile transnistrene și o compania rusească.

NATO a spus între timp că va monitoriza cerul deasupra Republicii Moldova în timpul summit-ului, care are loc la doar 20 km de teritoriul Ucrainei. Avioanele de supraveghere ale NATO, AWACS, vor monitoriza cerul deasupra locului desfășurării summit-ului până vineri, potrivit unui comunicat al Alianței.

„NATO AWACS pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le conferă o capacitate importantă de a avertiza în stadiile incipiente”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost închis pentru zboruri obișnuite de pasageri pe 1 iunie, pentru a putea primi delegațiile oficiale. În capitala moldoveană și împrejurimi au fost impuse restricții de circulație pe durata summit-ului, iar angajații bugetari au primit două zile libere, pe 1 și 2 iunie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG