Linkuri accesibilitate

Poza de grup a liderilor țărilor europene și oficialilor UE reuniți la cea de-a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023
Poza de grup a liderilor țărilor europene și oficialilor UE reuniți la cea de-a doua ediție a summit-ului Comunității Politice Europene, 1 iunie 2023

Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete

Aproape 50 de lideri europeni se întâlnesc pe 1 iunie la Castel Mimi, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, descris drept o manifestare de solidaritate diplomatică cu Republica Moldova și Ucraina, în timp ce Kievul pregătește o contra-ofensivă împotriva invaziei rusești.

Principalele titluri

12:07 1.6.2023

Charles Michel speră la normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia

Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că va avea astăzi o „întâlnire foarte importantă” cu președintele azer, Ilham Aliev, și premierul armean Nikol Pașinian.

„Am avut ocazia să discut cu cei doi lideri acum câteva săptămâni, la Bruxelles. Am făcut anumite progrese și sperăm să confirmăm astăzi voința politică pentru a normaliza relațiile dintre cele două țări”, a spus oficialul european.

Azerbaidjan și Armenia ar putea semna, la Bulboaca, un acord de pace privind conflictul lor vechi de decenii asupra teritoriului Nagorno-Karabah, a sugerat săptămâna trecută ambasadoarea Azerbaidjanului în Franța.

11:51 1.6.2023

Roberta Metsola: „Locul R. Moldova este în Uniunea Europeană”

Negocierile de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană urmează să fie lansate chiar în acest an, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după ce a fost întâmpinată la summit de președinta Maia Sandu.

„Noi suntem impresionați de viteza cu care R. Moldova a răspuns la toate recomandările și cum avansează în activitatea pe care o desfășoară și sarcinile pe care le-a impus Comisia Europeană și vom fi gata atunci când în R. Moldova va fi gata. Locul R. Moldova este în Uniunea Europeană”, a declarat Metsola.

Ea a amintit că a participat, săptămâna trecută, la adunarea „Moldova Europeană” de la Chișinău, la care „peste 80.000 de cetățeni moldoveni au cântat și au declarat cu fermitate că locul Moldovei este în UE”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Chișinău în aceeași aeronavă cu Roberta Metsola. „Este un moment oportun pentru a arăta că Moldova nu este singură”, a comentat Iohannis într-o postare pe Twitter.

11:48 1.6.2023

Reporterii Europei Libere transmit în timp real ce se întâmplă la summit

Majoritatea delegațiilor au sosit deja la Bulboaca, unde după ora 12:30 va începe ceremonia oficială de deschidere a summit-ului. Printre cei sosiți sunt președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

În următoarea jumătate de oră urmează să ajungă la Castel Mimi și președintele francez Emanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, dar și premierul britanic.

Reporterii Europei Libere transmit de la fața locului pe tot parcursul summit-ului care va dura în jur de cinci ore. Urmăriți și paginile noastre de pe Facebook și Instagram.

11:06 1.6.2023

Borrell: „Calea Moldovei este independentă de ceea ce se întâmplă cu Transnistria”

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, vorbește cu presa la summit-ul Comunității Politice Europene
Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, vorbește cu presa la summit-ul Comunității Politice Europene

„Perspectiva de aderare a R. Moldova la UE deja există”, iar acum guvernarea „trebuie să muncească și să facă reforme pentru a ajunge la sfârșitul drumului de integrare”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, după ce și-a făcut intrarea la summit-ul Comunității Politice Europene, de la Bulboaca.

Întrebat dacă Transnistria va fi un impediment pentru integrarea europeană a R. Moldova, Borrell a spus: „Calea Moldovei este independentă de ceea ce se întâmplă cu Transnistria. Ciprul a devenit membru a Uniunii Europene având o problemă teritorială. O poate face și Moldova”.

Borell a ajuns în R. Moldova cu o zi înainte de summit, pentru a inaugura oficial misiunea civilă UE în R. Moldova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG