Linkuri accesibilitate

Tăierile bugetare UE: În ce fel tranzitul prin Kaliningrad poate afecta securitatea Europei


Fostul comandant al trupelor aeropurtate, generalul Vladimir Șamanov, vorbindu-le veteranilor de război
Fostul comandant al trupelor aeropurtate, generalul Vladimir Șamanov, vorbindu-le veteranilor de război
Tăierile bugetare UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct



Una dintre consecințele tăierilor bugetare discutate de liderii UE pentru perioada 2021 – 2027, reduceri declanșate de ieșirea Marii Britanii din Uniune, ar putea afecta tranzitul feroviar al rușilor spre și dinspre enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică.

Belarus - Lithuania between Belarus and Kaliningrad, map
Belarus - Lithuania between Belarus and Kaliningrad, map


Aceasta, prinsă între Lituania și Polonia (ceea ce face ca Lituania să fie singura țară din UE care are o frontieră cu Rusia spre vest) beneficiază încă de 2003 de un program european prin care Lituania eliberează documente de tranzit pentru trenurile din Kaliningrad care traversează teritoriul său. Circa 400.000 de cetățeni ruși beneficiază anual de asta.

Propunerile bugetare actuale includ aceea de a tăia suma alocată pe următorii șapte ani de la 157 milioane euro la 139 milioane. În asemenea condiții financiare, traficul feroviar dinspre Kaliningrad prin Lituania nu ar mai fi asigurat decât nouă luni pe an. Asta ar pune însă o problemă atât tehnic, cât și legală, deoarece libera circulație prin Lituania, membru în UE, este înscrisă în tratatele Uniunii.

Enclava Kaliningrad este foarte pentru echilibrul securitar al Europei și pentru poziționarea militară față de Rusia. Începând din 2018, Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander cu potenţial nuclear în Kaliningrad.

Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a confirmat încă de atunci că un sistem de rachete Iskander a fost trimis în Kaliningrad, fără a preciza numărul acestora sau pentru cât timp au fost trimise în regiune. „O infrastructură militară străină devine automat o ţintă prioritară", a adăugat atunci Şamanov.

Sistemul mobil de rachete balistice Iskander, denumit de NATO SS-26 Stone a înlocuit rachetele sovietice Scud. Cele două rachete au o rază de acţiune de 500 de kilometri şi pot avea focoase convenţionale sau nucleare.


Cu alte ocazii, Rusia a transmis că precedentele amplasări de rachete Iskander în Kaliningrad au fost temporare şi au constituit un răspuns la forţele amplasate de SUA în regiunea baltică.

Într-un raport recent, serviciile lituaniene de informații afirmau că amplasarea permanenta este „inevitabila” și că Moscova va prezenta acest lucru „probabil drept un răspuns la măsurile adoptate de NATO”.

Potrivit Washingtonului, Rusia este pe cale să-și modernizeze un arsenal de 2000 de arme nucleare tactice, amenințând țările europene de la frontierele ei și ocolindu-și obligațiile care decurg din tratatul de dezarmare New START, care nu contabilizează decât armele strategice folosite ca baza pentru doctrina descurajării.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG