Forțele rusești au distrus infrastructura-cheie a orașului Herson din sudul Ucrainei înainte de a fugi, a declarat președintele Volodimir Zelenski, conform agenției Reuters.
Zelenski spune că luptele din regiunea estică Donețk cu trupele Moscovei sunt mult mai îndârjite, un adevărat „iad”, după ce Rusia a abandonat vineri Hersonul, singura capitală regională capturată de la începutul războiului, în februarie.
Locuitorii bucuroși din Herson i-au întâmpinat pe militarii ucrainene cu aplauze și lacrimi.
Președintele Ucrainei spunea în discursul din noaptea zilei de 12 noiembrie că autoritățile, în eforturile lor de a stabiliza regiunea, au dezamorsat și neutralizat de aproape 2000 de mine, au degajat cabluri de declanșare și obuze neexplodate lăsate de rușii care au plecat. „Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate, spune Zelenski".
Succesul Ucrainei în Herson, regiune unde trupele sale controlează acum peste 60 de localități, precum și în alte locuri, a beneficiat, în parte, de rezistența din regiunea Donețk, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, a adăugat Zelenski.
„Acolo este pur și simplu un iad - sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi", a spus el. „Dar unitățile noastre se apără cu curaj - ele rezistă presiunii teribile a invadatorilor, păstrând liniile noastre de apărare”.
Putin caută ajutoare și susținere
Președintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic cu președintele iranian Ebrahim Raisi despre „consolidarea în continuare a cooperării politice, comerciale și economice, inclusiv în sectorul transporturilor și al logisticii", a anunțat sâmbătă Kremlinul. În timpul războiului, Rusia și-a intensificat eforturile de a construi legături cu Iranul și cu alte țări non-occidentale.
Un înalt oficial de securitate rus s-a întâlnit miercuri cu liderii iranieni la Teheran. Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, s-a întâlnit cu liderii iranieni. Cele două țări au promis că vor întreține legături mai strânse în fața presiunilor occidentale privind războiul Rusiei din Ucraina.
Vizita a avut loc după acuzațiile Ucrainei și ale Occidentului potrivit cărora Rusia a folosit drone iraniene pentru a viza infrastructura energetică a Ucrainei.
Patrușev și Ali Șamhani, cel mai înalt oficial din serviciile de securitate iraniene, au discutat despre situația din Ucraina și despre măsurile de combatere a ceea ce au numit „interferențele occidentale" în afacerile lor interne, a relatat presa de stat rusă.
„Iranul salută și susține orice inițiativă care duce la o încetare a focului și la pace între Rusia și Ucraina pe baza dialogului și este pregătit să joace un rol în încheierea războiului”, a declarat Șamhani, potrivit agenției iraniene NourNews.
Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe
- Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
- Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
- Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
- Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
- Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
- Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
- Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)
Lucrurile stau cumva altfel și, în această săptămână, a devenit clar că Iranul nu este doar un susținător pasiv al invadării Ucrainei, ci complice, fie și pentru că a livrat armament armatei invadatoare. După ce a negat repetat, Iranul a recunoscut că a trimis Rusiei un număr mic de drone-sinucigașe Shahed-136 pentru a viza infrastructura energetică a Ucrainei într-o serie de atacuri din ultimele săptămâni. Dronele ar fi fost livrate, după cum precizează oficialii iranieni, înainte de începerea războiului. Luna trecută, doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol.
Între timp se vorbește cu oarecare insistență despre posibilitatea ca Ucraina să se așeze la masa de negocieri cu Rusia. Ministrul ucrainean de externe l-a întâlnit sâmbătă pe secretarul de stat american Antony Blinken la Phnom Penh, în marginea summitului ASEAN din Cambodgia, și au discutat acest subiect. Conform transcrierii acestei întâlniri citată de Reuters, Kuleba a spus că Ucraina este cea care poate decide calendarul tatonărilor și conținutului oricărui cadru de negociere cu Rusia.
Washington Post a relatat în urmă cu o săptămână că administrația Biden îi încuraja în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace dacă Putin nu este înlăturat de la putere.
„Am întinerit 20 de ani”
Pe drumul spre Herson, sătenii cu flori în mână așteptau sâmbătă să-i salute și să-i sărute pe soldații ucraineni, în timp ce aceștia se revărsau pentru a asigura controlul malului drept al râului Nipru după uimitoarea retragere rusă.
„Am întinerit cu 20 de ani în ultimele două zile", spune Valentina Buhailova, în vârstă de 61 de ani, chiar înainte ca un soldat ucrainean să sară dintr-un camion mic și să o îmbrățișeze pe ea și pe tovarășa ei, Natalia Porhunuk, în vârstă de 66 de ani, într-un cătun din apropierea centrului orașului Herson vizitat de reporterii Reuters.
Dar încă se mai aud rafale de artilerie pe aeroportul internațional din oraș, iar poliția a declarat că a înființat puncte de control în interiorul și în jurul orașului și că a efectuat o verificare a minelor lăsate în urmă.
Primarul spune că situația umanitară este dramatică din cauza lipsei de apă, medicamente și pâine, în timp ce locuitorii își sărbătoreau eliberarea în ceea ce Zelenski a numit o „zi istorică”.
Renumitul artist de graffiti Banksy a dezvăluit pe Instagram o pictură murală cu o fată gimnastă care face echilibristică pe o mică grămadă de moloz de beton în orașul ucrainean Borodianka, care a fost ocupat de Rusia până în aprilie și care a fost grav avariat în primele zile de lupte.
„Acesta este un moment istoric pentru țara noastră, oameni precum Banksy și alte figuri celebre vin aici și arată lumii ce ne-a făcut Rusia”, a declarat Alina Mazur, în vârstă de 31 de ani, care a condus 60 de kilometri de la Kiev, capitala Ucrainei, pentru a privi graffiti-ul.
Un câmp de luptă abandonat
Drumul spre Herson dinspre Nikolaev e mărginit de câmpuri marcate de kilometri de tranșee rusești abandonate. Un tanc T72 distrus zăcea cu turela răsturnată cu susul în jos.
Tranșeele abandonate sunt pline de gunoaie, pături și plase de camuflaj. Un șanț de irigații era plin de echipament rusesc aruncat, iar câteva mine antitanc erau vizibile pe marginea drumului.
Oamenii din satul Kiselivka au declarat că rușii au plecat miercuri seara.
„Nu au tras niciun foc de armă”, a declarat Hihori Kuliaka, în vârstă de 54 de ani, care trecea pe drum pe un scuter și a oprit pentru a arunca o privire: „Pur și simplu au plecat”.