Linkuri accesibilitate

„Tema alegerilor din Moldova e foarte puțin prezentă în România” (Sorin Ioniță/Ziare.ro)


Revista presei de la București.

Într-un interviu care se învârte în jurul actualei campanii electorale, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, intervievat de Daniela Rațiu de la ziare.ro, abordează și sezonul electoral din Republica Moldova, cu interes pentru poziția României față de ce se întâmplă acolo. „Moldova este o țară de șapte ori mai mică decât România, dar de șapte ori mai complicată politic (…). E foarte multă politică «pe sub masă», nu e la vedere. Și în România e așa, dar în mai mică măsură. Sunt influențele externe puternice, alinieri, realinieri, trădări. Grila noastră de interpretare e extrem de simplificată(…). Va fi spectaculos pentru că sunt prezidențialele, extrem de personalizate, iar principalii competitori sunt Dodon și Maia Sandu”, spune Sorin Ioniță.

Or, tema alegerilor din Moldova e foarte puțin prezentă în România. Ioniță spune că moldovenii știu mult mai bine ce se pe trece în România decât invers. România nu reușit să scoată Moldova din dependența energetică față de ruși. E drept că a finalizat gazoductul Iași-Chișinău, dar prin el nu prea e gaz. E nevoie de stații de pompare și de o altă conductă pe teritoriu românesc. În principiu, chiar și România e încă energetic la mâna Moscovei, pur și simplu „din incompetență”, crede analistul politic.

În interviul de la ziare.com e abordată și tema Belarus, un caz aproape încheiat, de vreme ce „omuleții verzi au preluat controlul”. Și nu a fost o acțiune militară, arată Ioniță. Lukașenka i-a arestat pe jurnaliștii care nu-l plac, iar Moscova a venit cu jurnaliștii ei, cu tot tacâmul de propagandă, astfel încât să țină lucrurile în frâu.

În Belarus, omuleții verzi au preluat controlul...

„Russia Today guvernează Belarus prin instituții, au adus consultanți politici care reorganizează totul, controlează mișcarile de masă, fac acea structură care există în Rusia - partid unic, cu simpatizanți, mult mai profesioniști decât rudimentarul Lukașensko. Au trimis consilieri pe securitate și ordine publica, care nu sunt vizibili, dar ei conduc operațiunile. Lukașenko e prizonier la el acasă”.

Magda Grădinaru (spotmedia.ro) a discutat cu istoricul Cosmin Popa despre cazul Aleksei Navalnîi. E oare posibil să nu fi fost mâna lui Vladimir Putin în otrăvirea opozantului ? E greu de răspuns, dar e puțin probabil. O asemenea operațiune, decisă fără știrea Kremlinului ar însemna o decentralizare a „deciziei politice cu impact criminal”, ceea ce nu e cazul în Rusia.

În editorialul Revistei 22, Andrei Cornea analizează reacțiile diverselor zone ale societății în raport cu începerea școlilor : dezorientare, neîncredere, soluții incomplete, dar mai ales, arată el, lipsa oricărui apetit de a exersa autonomia reală în luarea deciziilor. „Optimismul și încrederea în capacitatea proprie, ca și în virtuțile cooperării, e în mare lipsă în România; doar nu suntem «americani». Dimpotrivă, bocetul și plânsul de mila proprie, ca și diferența față de «indicații», sunt sporturile naționale chiar mai iubite decât fotbalul. Și unde mai pui că nu există amatori, ci aproape toți suntem profesioniști”. „Mai uimește ceva: ghidați de superficialitatea presei, lumea se tot întreba înfrigurată cum și când se vor deschide școlile, în loc să se întrebe cât timp vor putea fi ținute deschise. Fiindcă miza principală nu e să le deschizi oricum, ci să nu le închizi din nou repede” când vor apărea cazuri de COVID-19.

XS
SM
MD
LG