Linkuri accesibilitate

Teodor Cârnaț: În interesul poporului, parlamentul trebuie să acorde vot de încredere guvernului Grosu


 Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional
Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional

Curtea Constituțională a R. Moldova a respins luni sesizarea socialiștilor împotriva numirii lui Igor Grosu premier de către președinta Maia Sandu, recunoscând decretul șefei statului drept constituțional.

Socialiștii, pe de altă parte, care susțin că au o nouă majoritate în parlament, au și ei un nou candidat la postul de premier, pe ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc. Primul candidat sprijinit de PSRM, Mariana Durleșteanu, a anunțat recent că se retrage din cursă, spunând: „Nu sunt păpușa nimănui”. Am stat de vorbă cu Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional, despre consecințele deciziei Curții Constituționale și ce ar urma să se întâmple pe mai departe.

Teodor Cârnaț: În interesul poporului, parlamentul trebuie să acorde vot de încredere guvernului Grosu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, în studioul Europei Libere de la Chișinău, tocmai după ce am aflat verdictul Înaltei Curți. S-a așteptat mult ca să se cunoască care e deznodământul pe care îl propune Înalta Curte pentru depășirea crizei politice din Republica Moldova. Desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcția de premier este constituțională - asta a decis Înalta Curte. Ce urmează, dle Cârnaț?

Teodor Cârnaț: „Era de așteptat că va fi o astfel de hotărâre a Curții Constituționale...”

Europa Liberă: De ce ziceți că era de așteptat?

Teodor Cârnaț: „Pentru că dna președintă a respectat întocmai prevederile constituționale și subsidența Curții la momentul când l-a desemnat la funcția de prim-ministru pe dl Grosu, și anume: a consultat comprehensiv fracțiunile parlamentare, fracțiunile parlamentare au luat cuvântul și au spus că sunt mulțumite de acele discuții pe care le-au avut cu președintele, ulterior...”

Europa Liberă: Adică, că nu au fost discuții mimate, dar au fost discuții care au durat mai mult timp?

Teodor Cârnaț: „Aveți perfectă dreptate, nu au fost discuțiile care s-au întâmplat pe 11 februarie, care au durat vreo 3, 4, 5 minute. Plus la aceasta vedem că dna președintă a analizat totalmente candidații care au fost nominalizați și, în cele din urmă, toți pedalau ideea că dna Durleșteanu este înaintată din partea majorității parlamentare și când a văzut că a decăzut candidatul la funcția de prim-ministru, care se asimilează cu funcția de prim-ministru al guvernului și dacă prim-ministrul demisionează, demisionează întregul guvern. La fel, dacă candidatul la funcția de prim-ministru a renunțat la funcția respectivă, atunci majoritatea parlamentară care a fost creată în scopul de a susține acest candidat se egalează cu zero și de aceea dna președintă a cântărit și l-a desemnat pe dl Grosu. Și Curtea Constituțională, vedem astăzi, a ascultat foarte atent argumentele autorilor sesizării care vreau să spun că s-au prezentat foarte bine astăzi la Curtea Constituțională, atât dl Bolea, cât și dl Batrîncea aducând argumente în sensul că dna președintă, văzând că nu mai este candidatul, trebuia să verifice, să controleze dacă într-adevăr dna Durleșteanu a plasat așa informație pe pagina oficială, într-adevăr ea a renunțat la intenția de a fi candidat sau, așa cum spuneau ei, dna președintă a mimat aceste consultări cu fracțiunile parlamentare. Vedem că partea adversă invers, dna Stamate a prezentat informația precum că au avut loc niște discuții foarte detaliate atunci la negocieri...”

Europa Liberă: Deci, nu s-a politizat foarte mult printre cei prezenți în sala de ședințe a Curții Constituționale? Și de o parte, și de alta astăzi s-a vorbit mai mult despre norma constituțională, norma legală, dacă a fost sau nu încălcată?

Teodor Cârnaț: „Dna Ursu, vreau să spun că s-au prezentat ambele tabere extraordinar.”

Europa Liberă: Ce urmează?

Teodor Cârnaț: „Ce urmează?... Atunci, dl Grosu, în conformitate cu art. 98 alin. (2), trebuie să se prezinte în Parlamentul Republicii Moldova, cred că mâine asta se va întâmpla, deoarece mâine expiră termenul de trei luni de zile, ca să ceară votul de învestire în funcție din partea parlamentului atât pentru programul de guvernare, cât și pentru echipa sa.”

Europa Liberă: Deci, neapărat mâine? Dar dacă nu se întâmplă mâine?

Teodor Cârnaț: „Eu cred că, dacă dl Grosu nu se va prezenta mâine în cadrul parlamentului, s-ar putea ca majoritatea parlamentară să spună că nu s-a încadrat în termenul de trei luni de zile și cu încetul să-l aducă la această capcană, invocând ulterior că parlamentul nu a avut posibilitatea să învestească în funcție un guvern în termenul de trei luni de zile, prevăzut de Constituție, deoarece termenul respectiv a apărut la data de 23 decembrie, el expiră la data de 23 martie 2021.”

Teo Cârnaț: Parlamentul trebuie să acorde mâine vot de încredere guvernului Grosu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:56 0:00

Europa Liberă: Acum contează dacă dl Grosu va acumula 50+1 din voturile deputaților?

Teodor Cârnaț: „Da, dna Ursu, vedem că și astăzi în cadrul ședinței Curții Constituționale autorii sesizării au vrut s-o aducă pe dna reprezentantă a președinției în plasă, spunând că dna președintă a Republicii Moldova dorește să declanșeze alegeri parlamentare anticipate și nu dorește să învestească în funcție un guvern. Am văzut că dna Stamate a ascultat poziția unui expert independent și a concretizat încă o dată că dl Grosu pe bune este înaintat la funcția de premier, pe bune a scris acel program, creează echipa, chiar dialoghează cu deputații ca, în cele din urmă, să obțină votul de încredere din partea parlamentului. Vedem că inclusiv dna președintă în ultimul timp a renunțat la retorica de alegeri parlamentare anticipate și s-a reorientat la retorica de referendum ca să fie revocată dumneaei din funcție.”

Europa Liberă: Dar ce fac cei care au constituit o coaliție în parlament, socialiștii și deputații din „Pentru Moldova”, incluzând fracțiunea Partidului „Șor”? Ei își pot da voturile dacă au avut candidatul lor propriu?

Majoritatea parlamentară a avut o valoare până pe data de 16 martie

Teodor Cârnaț: „Dna Ursu, uitați-vă că majoritatea parlamentară a avut o valoare până pe data de 16 martie. După ce se consumă tentativa de învestire în funcție a guvernului Grosu, ceea ce cred că se va întâmpla mâine, atunci noi intra în albia când noua majoritate parlamentară are dreptul să bată la ușă la dna președintă și să spună: „Dna președintă, noi suntem noua majoritate parlamentară, vă rugăm frumos, purcedeți la consultări cu fracțiunile parlamentare”. Dar, dacă mâine va fi învestit în funcție guvernul Grosu și vor fi deputați care nu doresc să riște că pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate, s-ar putea să re-chibzuiască și să-i acorde vot de încredere guvernului Grosu.”

Europa Liberă: Da, dar cât de credibili vor fi, eventual dacă se găsesc voturi în tabăra socialiștilor, în alte fracțiuni din moment ce există 53 de semnături care au zis că agreează un alt candidat?

Teodor Cârnaț: „Vedeți că aceste 53 de semnături au fost acumulate în data de 17 sau 18 martie, votul de încredere...”

Europa Liberă: Dar ele stau la baza creării unei alianțe?

Teodor Cârnaț: „Da, stau la baza creării unei majorități parlamentare situative, cum se mai numesc ei. Aceste majorități cum au fost create, tot așa pot să dispară, deoarece deputatul este liber să-și pună semnătura în susținerea oricărui candidat, la momentul când se cere votul de învestire în funcție. De aceea însuși faptul că mâine o parte din deputați care au pus semnătura pentru candidatul Golovatiuc la funcția de prim-ministru al guvernului să se răzgândească și, în cele din urmă, să acorde vot de încredere guvernului Grosu. Din ce cauză pot să se răzgândească? Din motiv că candidatul lor la funcția de prim-ministru nu întrunește condițiile stipulate de lege. Dl Golovatiuc nu cunoaște limba română și de aceea candidatul care a fost înaintat de către noua majoritate parlamentară din start clachează, din start merge cu stângul. De aceea eu sunt de părerea că mâine, pe 23 martie, vom vedea că în parlament s-ar putea să obțină votul de încredere guvernul Grosu.”

Europa Liberă: De ce ziceți că s-ar putea, adică vă gândiți și că nu s-ar putea?

Teodor Cârnaț: „Da, fiindcă vedem că astăzi reprezentanții Partidului Socialiștilor în cadrul Curții Constituționale au fost foarte agresivi, ceea ce mă face să mă gândesc că ei n-o să acorde vot de încredere guvernului Grosu.”

Europa Liberă: Deci, nimeni din socialiști, 37 de voturi înseamnă că sunt excluse?

Teodor Cârnaț: „Nimeni din socialiști, aveți perfectă dreptate. Și s-ar putea ca, în cele din urmă, să preseze, să facă astfel ca ceilalți deputați care fac parte din Partidul „Șor” sau din „Pro Moldova” sau „Pentru Moldova”, Partidul Democrat ei să voteze guvernul Grosu, lăsând o portiță prin aceasta ca ulterior să înainteze o moțiune de cenzură guvernului Grosu atunci când vor considera ei de cuviință, fiindcă guvernul Grosu, dacă va fi învestit în funcție, va fi un guvern șantajabil de către actuala majoritate parlamentară care s-a creat și în orice moment el poate să cadă, însă este aici o problemă.”

Europa Liberă: Care anume?

Dacă socialiștii acordă vot de încredere guvernului Grosu, ei pierd resursa administrativă

Teodor Cârnaț: „O problemă legată de resursa administrativă, căci, dacă socialiștii acordă vot de încredere guvernului Grosu, ei pierd resursa administrativă și, dacă se declanșează alegerile parlamentare anticipate, cam 10% din voturi formează resursa administrativă, astfel ei din start 10% le pierd. Și ca să nu piardă aceste 10%, s-ar putea ca să păstreze guvernul Ciocoi, guvern demisionar, și să meargă la alegeri parlamentare anticipate, dar pentru aceasta trebuie să epuizăm următoarele etape.”

Europa Liberă: Care?

Teodor Cârnaț: „Prima: trebuie să expire termenul de trei luni de zile, dar acest termen de trei luni de zile nu este un termen fix, adică bătut în cuie.”

Europa Liberă: Adică nu e 23 martie?

Teodor Cârnaț: „Eu asta am vrut să spun. În baza opiniei Comisiei de la Veneția din 2019, se spune că „dacă se găsește un pic de raționament ca să fie învestit în funcție un guvern, atunci e bine să-i dăm posibilitate acestui parlament să învestească în funcție acest guvern”.”

Europa Liberă: Adică ar mai putea să ia câteva zile?

Teodor Cârnaț: „Asta vreau să spun și eu! În așa circumstanțe, dacă noi epuizăm termenul de trei luni de zile, doi: am epuizat două tentative de învestire în funcție a unui guvern și ambele au eșuat, dar dacă mai există termen ca să mai fie înaintat încă un candidat din partea unei majorități parlamentare, atunci, în baza opiniei Comisiei de la Veneția, e bine ca actorii politici, atât președintele, cât și noua majoritate parlamentară să purceadă la consultări și să identifice acest candidat.”

Europa Liberă: Dar mai este termen ca să propună majoritatea un alt candidat?

Teodor Cârnaț: „Da, s-ar putea să fie discutată mâine undeva până la 14-15 candidatura dlui Grosu, mai avem până la 24.00 încă vreo 6-7 ore și în această perioadă s-ar putea multe să se întâmple. Mai mult ca atât...”

Europa Liberă: Concret, ce s-ar putea întâmpla?

Teodor Cârnaț: „Uitați-vă, majoritatea parlamentară va bate la ușa dnei președinte...”

Europa Liberă: Dar ei eu bătut cu candidatura dlui Golovatiuc...

Teodor Cârnaț: „Nu, nu, nu... Va fi în felul următor: „Dna președintă, s-a epuizat tentativa de învestire în funcție a guvernului Grosu, gata. Înseamnă că trecem pe etapa, pe paleta noii majorități parlamentare create în frunte cu dl Golovatiuc”...”

Europa Liberă: Dar s-ar putea mâine parlamentul să nu se convoace în ședință?

Teodor Cârnaț: „Dacă dl Grosu depune documentele astăzi în cadrul Biroului permanent...”

Europa Liberă: Programul și componența executivului?

Teodor Cârnaț: „...programul și componența guvernului, atunci rămâne la discreția Parlamentului Republicii Moldova când și la ce oră să stabilească...”

Europa Liberă: Dar neapărat mâine?

Teodor Cârnaț: „Da, neapărat mâine! Din ce cauză? Fiindcă toți tratează lucrul acesta că 23 martie este termenul limită, nu mai avem anumite excepții noi. În primul caz, Curtea Constituțională nu a suspendat decretul respectiv de desemnare a dnei Gavriliță în funcția de prim-ministru, a lăsat să deruleze mai departe și a scurtat termenul cu șapte zile, la fel mai rămân încă vreo 12 sau vreo 6 ore și în aceste 6 ore de asemenea s-ar putea ca majoritatea parlamentară să spună: „Dna președintă, vă rugăm frumos, candidatul nostru desemnați-l prin decret”. Poate să fie acest lucru.”

Europa Liberă: Și președinta poate să spună că nu?

Teodor Cârnaț: „Președinta Republicii Moldova poate să spună „nu”, dacă va fi expirat termenul de trei luni de zile și ea va trata lucrurile că termenul de trei luni de zile a expirat pe data de 23, însă în opinia Comisiei de la Veneția și în opinia spiritului Constituției și art. 85 din Constituție noi căutăm motive să învestim în funcție un guvern, de aceea contează foarte mult cum va demonstra dna președintă că ea vrea să învestească în funcție un guvern, dar nu vrea ca să fie epuizată cea de-a doua tentativă și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

De aceea e bine ca astăzi și mâine dna președintă și dl Grosu să convingă deputații să învestească în funcție guvernul Grosu. Este un risc foarte mare pentru noua majoritate parlamentară, pentru că acolo se spune că nu e de ajuns ca tu să ai o majoritate, nu-i de ajuns ca tu să ai un candidat, tu trebuie să ai timp pentru ca acest candidat să formeze echipa, să scrie programul și să obțină votul de încredere în fața parlamentului, dar acest timp trebuie să fie în interiorul a trei luni de zile.”

Europa Liberă: Dl Cârnaț, dar acceptul acesta poate fi luat în calcul atunci când președinta se va adresa Curții Constituționale dacă poate sau nu dizolva parlamentul?

Teodor Cârnaț: „La această etapă am vrut să ajung. Spuneam că una din condiții e că trebuie să fie respectat termenul de trei luni de zile, a doua condiție – cel puțin două tentative de învestire în funcție a guvernului. S-ar putea să fie și cea de-a treia tentativă, dacă reușește noua majoritate parlamentară...”

Europa Liberă: Dar asta ar putea să fie cu alt candidat decât dl Golovatiuc?

Teodor Cârnaț: „Nu, s-ar putea cu dl Golovatiuc. Dna președinte poate să zică: „Bine, purcedem la consultații cu noua majoritate parlamentară. Cine vi-i candidatul? Dl Golovatiuc? Nicio problemă!”. Îl cercetează pe data de 23 seara și dimineață, pe 24, îl respinge, că dl Golovatiuc nu corespunde cerințelor stipulate de Legea cu priire la guvern, nu cunoaște limba. În cele din urmă, dna președintă va demonstra că ea vrea să învestească un guvern și nu va spune că nu vreau să mă întâlnesc cu noua majoritate, nu mă interesează. Aceasta se va putea de tratat în defavoarea președinției, deoarece având cel puțin măcar vreo 6-7 ore să învestești în funcție un guvern, tu nu ai de purces la lucrul acesta. Și spuneam că trei luni, 45 de zile care să înglobeze cele trei luni de zile, cel puțin, două tentative și cel mai principal, dna Ursu, înainte de a pleca la Curtea Constituțională, dna președintă din nou trebuie să se întâlnească cu fracțiunile parlamentare.”

Europa Liberă: Absolut, aceasta-i o condiție obligatorie.

Teodor Cârnaț: „Și atunci când se întâlnește din nou cu fracțiunile parlamentare, noua majoritate parlamentară din nou îi va spune: „Dna președintă, noi avem un candidat, noi avem o majoritate, noi nu vrem să fim dizolvați, noi avem capacitatea să învestim în funcție un guvern, noi vrem să învestim în funcție un guvern, Dvs. nu ne încălcați acest drept constituțional să învestim în funcție acest guvern”. Atunci, dacă la această întâlnire dna președintă va spune în felul următor: „Da, dlor deputați, dar timpul pentru a învesti în funcție un nou guvern a expirat, haideți să încercăm, să vedem, reușim noi să învestim în funcție un guvern sau nu reușim” și aici s-ar putea să invoce din nou ideea că dl Golovatiuc nu corespunde și să întoarcă înapoi candidatura noii majorități parlamentare. Din punctul meu de vedere, trebuie să fie respectat întocmai. Toate aceste condiții dacă se respectă, atunci ulterior se adresează la Curtea Constituțională ca Curtea să stabilească circumstanțele care sunt întrunite pentru a dizolva Parlamentul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar Dvs. lăsați să se înțeleagă că socialiștii pot ei singuri în plasa lor să nimerească?

Teodor Cârnaț: „Dacă rămân pe poziția candidatului Golovatiuc, ei deja au nimerit în plasă, deoarece nu este de ajuns să spui: „Mă cheamă dl Golovatiuc...”, tu trebuie să vorbești în limba română, pentru că tu ești reprezentantul puterii executive, prin intermediul primului ministru o parte din popor se identifică cu tine. Și de aceea eu sunt de părerea că dl Golovatiuc, chiar și dacă vorbește stâlcit, încetul cu încetul limba română, eu cred că el nu corespunde întocmai cerințelor de a cunoaște limba oficială a statului.”

Europa Liberă: Deci, ședințele guvernului trebuie să le prezinte în limba română, toate hotărârile de guvern se elaborează în limba română...

Teodor Cârnaț: „Noi nu am avut până acum un precedent în care o persoană alolingvă care vorbește cât de cât limba română să fie înaintată la o funcție oficială în stat.”

Europa Liberă: Acum contează foarte mult și pasul pe care urmează să-l facă deputații PAS, pentru că ei nu au votat pentru propriul candidat, când președinta a înaintat-o pe dna Gavriliță. Acum și-ar putea schimba poziția?

Teodor Cârnaț: „Nu, în niciun caz, noi vedem că dna Sandu...”

Europa Liberă: Adică, ei tot nu vor vota?

Dl Grosu este un candidat serios, ceea ce înseamnă că PAS-ul obligatoriu va vota,

Teodor Cârnaț: „Nu, anume că astăzi am văzut dna Stamate cu câtă ardoare spunea că dna președintă vrea un guvern, dl Grosu este un candidat serios, ceea ce înseamnă că PAS-ul obligatoriu va vota, dar e puțin PAS-ul, inclusiv deputații din PAS trebuie să se întâlnească cu alți deputați, cu alte fracțiuni, ca în cele din urmă să învestească guvernul. Dacă se demonstrează că s-ar dori să se învestească în funcție guvernul Grosu, dar parlamentul nu i-a acordat vot de încredere, gata, noi ajungem în albia constituționalității și se întrunesc toate condițiile de dizolvare a parlamentului și chiar dacă rămâne în rezervă această majoritate parlamentară nou-creată, în legătură cu faptul că a expirat termenul de trei luni de zile, s-ar putea ca în cele din urmă să nu fie finalizată procedura de înaintare a celui de-al treilea candidat pentru funcția de prim-ministru al guvernului.”

Europa Liberă: Despre alegerile parlamentare anticipate nu se va mai vorbi în timpul apropiat, dacă se învestește un guvern?

Teodor Cârnaț: „Eu cred că retorica alegerilor parlamentare anticipate, cel puțin azi și mâine nu va fi...”

Europa Liberă: Azi și mâine?

Teodor Cârnaț: „Nu... Nici la președinție, nici la PAS. Eu îl sfătui pe dl Grosu din programul său de guvernare să fie exclus cel de-al treilea punct, precum că el pregătește, adică creează un guvern ca să pregătească alegerile parlamentare anticipate. Nu, guvernele toate se învestesc pe un mandat cât există parlamentul, dar însuși guvernul nu poate să ceară vot de încredere, cum spunea dna Gavriliță: „Dacă mă veți vota, eu totuna peste două săptămâni îmi voi da demisia”.”

Europa Liberă: Dar în două săptămâni s-ar putea o nouă majoritate sau o majoritate a PSRM cu „Pentru Moldova” să vină cu o moțiune de cenzură?

Teodor Cârnaț: „Aceste majorități parlamentare situative sau politice, sau de interes pot să apară în orice moment, noi doar am avut până în acest moment 27 de guverne, o parte au fost eliberate din funcție prin moțiune de cenzură, prin votul de neîncredere, o parte au demisionat datorită unor asemenea majorități situative și s-ar putea ca mâine să fie învestit guvernul Grosu, tot mâine să depună jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, tot mâine intră în funcție de guvern plenipotențiar, dar peste o săptămână-două Partidul Socialiștilor cu noua majoritate să înainteze o moțiune de cenzură nemotivată, absolut nimic poate să nu scrie acolo și s-au întâlnit, au votat-o și au acordat vot de neîncredere guvernului Grosu.”

Europa Liberă: Și atunci se începe de la capăt?

Teodor Cârnaț: „Da, dna Ursu, aveți dreptate! Din nou criză, din nou nu se știe cine răspunde de mortalitatea crescândă în Republica Moldova, din nou suntem în perioada când suntem în căutarea unui guvern și iarăși trei luni de zile și în așa circumstanțe cel mai degrabă e bine ca acest nod gordian să-l taie poporul. Anume dacă noi suntem în așa rotații când parlamentul vrea să lucreze, când guvernul are vot de încredere, de obicei e bine ca să intervină poporul și să organizeze alegeri parlamentare anticipate, să acorde un vot de încredere noilor reprezentanți ai poporului.”

Europa Liberă: Dar dacă este învestit guvernul Grosu și toți cei 101 deputați spun că acest guvern mai întâi trebuie să rezolve problema crizei sanitare și după asta să se aventureze iarăși în jocuri politice referitoare la anticipate, ar avea suficientă susținere din partea parlamentului un asemenea guvern?

Teodor Cârnaț: „Eu nu cred în retorica respectivă, deoarece, chiar dacă deputatul se află în serviciul poporului și trebuie să se gândească la popor, toate aceste majorități situative care s-au creat au fost mai mult în interesul lor propriu, dar actualul guvern, dacă va fi învestit dl Grosu va avea o ostilitate în parlament, o ostilitate ca nu cumva să crească ratingul guvernului Grosu, că automat va crește ratingul președinției și nu a mai rămas chiar atât de mult până la alegerile parlamentare ordinare, vreun an și vreo 10-11 luni de zile și, în cele din urmă, s-ar putea ca actorii politici să piardă. De aceea, parlamentul va fi ca și vânătorul în raport cu guvernul Grosu, dacă i se va acorda vot de încredere și la prima tentativă de a crește în rating, de a avea anumite succese acest guvern va fi decapitat prin moțiunea de cenzură.”

Europa Liberă: Încă o nuanță foarte importantă despre care s-a discutat foarte mult în perioada aceasta de criză politică, că un guvern care va avea sprijinul deputaților din „Pentru Moldova”, Partidului „Șor” nu va fi privit cu ochi buni de către partenerii de dezvoltare. Eventual, dacă deputații din Partidul „Șor” îi dau votul guvernului Grosu, ar putea să-l compromită din start?

Teodor Cârnaț: „Nu! Nu, deoarece deputatul este liber să-și expună votul atâta timp cât n-are o sentință de condamnare și nu-i este revocat mandatul de deputat.”

Europa Liberă: Dar ați văzut că tocmai acum procurorul general a solicitat să fie ridicată imunitatea a doi aleși ai poporului?

Teodor Cârnaț: „Eu am impresia că dl procuror general face jocul politic...”

Europa Liberă: Al cui?

Teodor Cârnaț: „Cred că al socialiștilor, nu e exclus faptul că vrea să facă prin aceasta presiune asupra acestei fracțiuni sau acestui partid, cred că au ceva în interior, anumite disensiuni. Eu nu cred că dl procuror general nu a avut timp, timp de un an de zile, să vină în Parlamentul Republicii Moldova să ridice imunitatea dlui Jardan sau dlui Ulanov. De ce anume acum? Eu cred că aici este un joc murdar al procurorului general taman în perioada respectivă, însă, dacă dl Grosu va fi votat inclusiv cu voturile deputaților Partidului „Șor”, aceasta nu-i scade lui din legitimitate...”

Europa Liberă: Al dlui Ulanov, al dlui Jardan...

Teodor Cârnaț: „Nu contează! Ei până ce sunt deputați cu mandat plenipotențiar, orice vot pentru guvernul Grosu – acesta este un vot dat poporului, și nu lui Ulanov sau lui Jardan, deoarece guvernul Grosu va fi acel guvern care va avea prima sarcină să lupte cu pandemia în Republica Moldova, să aducă vaccinul în Republica Moldova și să vaccineze. Și dacă se va face lucrul acesta inclusiv prin intermediul deputaților Partidului „Șor”, atunci eu nu văd nicio problemă.”

Europa Liberă: Și pe final, admitem și un alt scenariu, că nu este votat cabinetul dlui Grosu, atunci cabinetul interimar al dlui Ciocoi trebuie să-și ducă în continuare mandatul?

Teodor Cârnaț: „Cu regret, dar acest guvern demisionar a pierdut legătura cu realitatea. Da, dl Ciocoi își va duce mandatul până la capăt, până ce vor avea loc alegeri parlamentare anticipate și până ce se va învesti un nou guvern în Republica Moldova, așa este sarcina unui guvern demisionar, de aceea în interesul poporului e bine ca deputații mâine, s-ar putea și poimâine, nicio problemă, dar eu văd cel mai degrabă ca mâine dl Grosu să se prezinte în cadrul parlamentului cu documentele, cu tema pe acasă și în cele din urmă să ceară vot de încredere din partea parlamentului. Uitați-vă că dacă mâine parlamentul nu pune pe ordinea de zi acordarea votului de încredere guvernului Grosu s-ar putea ca dna președintă a Republicii Moldova să spună că dl Grosu s-a prezentat la parlament, dl Grosu a adus documentația care trebuie, dl Grosu a cerut vot de încredere la cel mai superlativ...”

Europa Liberă: Atunci se întrunesc și mai repede condițiile pentru dizolvare...

Teodor Cârnaț: „Și se întrunesc mai repede condițiile de a fi dizolvat parlamentul.”

Europa Liberă: Dar, eventual, dacă se ajunge la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, când să aibă loc acest scrutin?

Teodor Cârnaț: „Uitați-vă, dacă se declanșează alegeri parlamentare anticipate, eu cred că vor fi în luna iunie, da, trei luni de zile vor fi la campanie electorală...”

Europa Liberă: Dar era problema pandemiei și ziceau că, dacă nu se purcede la imunizarea în masă a populației, cel puțin până la jumătate de milion de cetățeni să fie vaccinați, atunci ar fi problematic?

Teodor Cârnaț: „Nu, dna Ursu, dacă veți pedala acest lucru...”

Europa Liberă: Nu eu, am citat din declarațiile politicienilor.

Teodor Cârnaț: „Am înțeles. Declarațiile politicienilor au anumite scopuri, un anumit substrat, jurnaliștii le fac publice și uitați-vă cu care substrat, că dacă mâine nu se acordă vot de încredere guvernului Grosu, dna președintă nu se întrunește cu noua majoritate parlamentară constituită, ulterior se întrunește cu toate fracțiunile și spune că: „Eu mă duc la Curte ca să dizolv actualul parlament”, Parlamentul Republicii Moldova poate să câștige lupta împotriva dnei președinte referitoare la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Știți cum?”

Europa Liberă: Cum?

Teodor Cârnaț: „Va introduce Republica Moldova în stare de urgență...”

Europa Liberă: Exact. Am vrut și întrebarea aceasta să v-o adresez.

În perioada stării de urgență nu se poate  dizolva Parlamentul Republicii Moldova

Teodor Cârnaț: „Deoarece în perioada stării de urgență nu se poate dizolva Parlamentul Republicii Moldova și starea de urgență poate fi introdusă în Republica Moldova pe două-trei săptămâni și după aceea din nou să reitereze această stare de urgență, fiindcă vor argumenta: „Nu sunt vaccinați cu toții, pandemia este la noi acasă, mortalitatea crește văzând cu ochii”... De aceea guvernul Ciocoi, dacă e așa, s-ar putea să o întindă sau să-și onoreze obligațiunile încă vreo doi ani de zile.”

Europa Liberă: Deci, un deznodământ clar nimeni nu poate astăzi să-l spună care e?

Teodor Cârnaț: „Dna Ursu, în interesul poporului, eu cred că mâine parlamentul trebuie să-i acorde vot de încredere guvernului Grosu, nu contează că tu ești deputat socialist, deputat Șor, deputat democrat, deputat „Pro-Moldova”, PAS sau Platforma DA, deoarece...”

Europa Liberă: Sau PD...

Teodor Cârnaț: „Sau PD, deoarece virusul respectiv nu alege oamenii după criterii politice, virusul respectiv omoară oamenii calitativ, oameni din Republica Moldova, principala valoare a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: La ultimul interviu pe care l-am avut cu Dvs. ați spus că Înalta Curte ar mai putea încă mult să aibă de lucru în această perioadă. Rămâneți la aceeași opinie?

Teodor Cârnaț: „Da! Și eu vă spun din ce cauză rămân la aceeași opinie. Dacă nu se acordă vot de încredere guvernului Grosu, dna președintă va acționa politicește și, în cele din urmă, va trece consultațiile cu fracțiunile parlamentare, se va adresa la Curtea Constituțională ca să ceară eliberarea avizului prin care să constate circumstanțe de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Curtea Constituțională anume aici va cântări, va chibzui foarte mult, să vadă dacă nu cumva președintele Republicii Moldova a manipulat Constituția în așa fel ca să nu dea posibilitatea Parlamentului Republicii Moldova ca să acorde vot de încredere unui guvern și dacă Curtea Constituțională va ajunge la această concluzie că a fost manipulată Constituția și nu i-a permis parlamentului, care a dorit să învestească în funcție un guvern, să spună că nu s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a zecea.

După aceea s-ar putea să spună: „Se reîntorc înapoi actorii politici la etapa de consultări cu fracțiunile parlamentare”. Și aici s-ar putea majoritatea parlamentară să renunțe la Golovatiuc, uitați-vă, de acum și să înainteze un candidat pe bune. Totuși, dacă Curtea acordă acel aviz sau eliberează acel aviz prin care să spună că s-au întrunit toate condițiile, atunci Curtea va fi bombardată de toți actorii politici pe toate actele: parlamentul va contesta la Curte hotărârile guvernului Grosu, după aceea președintele va contesta la Curte legile votate în cadrul parlamentului, la fel parlamentul va contesta decretele președintelui Republicii Moldova și Curtea, în timpul cel mai apropiat, va avea mult și mult de lucru, fiindcă se va pune la bază concurența dintre cele trei instituții politice: parlament, guvern și președinție, dar până la urmă va rezolva această problemă poporul prin alegeri, fie ordinare, fie extraordinare.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție.

Teodor Cârnaț: „Cu plăcere!”

Previous Next

XS
SM
MD
LG