Linkuri accesibilitate

Exasperarea lui Timmermans și, totuși, de ce vede partea plină a paharului?


Frans Timmermans
Frans Timmermans

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut o concluzie echilibrată după nenumăratele întâlniri din capitala României.

Frans Timmermans la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Nu a dat verdicte, nici negative, nici pozitive, dar a încurajat guvernul că ar putea scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare dacă respectă condițiile impuse de la Bruxelles. Timmermans a mărturisit că prim-ministrul Viorica Dăncilă ar vrea ca România să nu mai poarte povara MCV anul viitor când România va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene.

MCV sau Mecanismul de Cooperare și Verificare este, de fapt, o formă de monitorizare a justiției, care se materializează anual sub forma unui raport în care sunt menționate progresele și regresele care se fac. Doar România și Bulgaria se află sub astfel de monitorizări, fiindcă în 2007 când au fost primite în Uniunea Europeană, niciuna dintre aceste țări nu respecta standardele în ceea ce privește statul de drept. Primirea celor două state în Spațiul de Liberă Circulație Schengen este condiționată de asemenea de ridicarea acestui Mecanism de Cooperare și Verificare.

Modificarea Legilor justiției și încercarea ministrului de resort de schimbare din funcție a procuroarei șefe a Direcției Naționale Anticorupție sunt contorizate mai degrabă la devieri și contrareforme, de aceea e greu de crezut că România va scăpa de MCV până anul viitor. Numărul doi în Comisia Europeană a subliniat că Bruxelles-ul nu e “satisfăcut” de progresele României și a menționat că multe sitații “s-a bătut pasul pe loc”. În final însă, Frans Timmermans a declarant că se „simte” „încurajat” de întâlnirile pe care le-a avut astăzi în Parlament și la Guvern unde a descoperit “o dorință de a face progrese”.

În ce privește Raportul asupra activității manageriale a șefei DNA, prin care ministrul român al Justiției ar vrea să o schimbe pe șefa procurorilor anticorupție, Codruța Kovesi, înaltul oficial European a precizat că nu e treaba lui să spună dacă acuzațiile din document sunt corecte sau nu. “Dacă sunt învinuiri la adresa unui magistrat –a adăugat Frans Timmermans – atunci trebuie ca cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmații”, nu un politician. Altfel spus, ar fi corect ca evaluarea în privința Codruței Kovesi să fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii și nu de un membru al guvernului. „Nu e treaba unui politician, ține de separarea puterilor în stat, și așa e în toată lumea” a apăsat înaltul oficial de la Bruxelles. Frans Timmermans a plecat cu speranța că sfaturile experților europeni vor duce la unele “îmbunătățiri ale legilor”.

La întrebarea dacă e posibilă activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, potrivit căruia poate fi suspendat dreptul de vot al unei țări, din cauza unor derapaje, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a răspuns că România are „o justiție puternică” și că, spre deosebire de Polonia, nu există nicio amenințare sistemică față de statul de drept.

Tendința discursului înaltului oficial de la Bruxelles a fost mai degrabă pozitivă. Timmermans a amintit că România a obținut în ultimii 20 de ani multe progrese în ce privește independența justiției: “este ca și cum ați fi alergat un maraton și acum sunteți pe ultima sută de metri” a explicat prim-vicepreședintele Comisie Europene îndemânând România să alerge mai departe spre “linia de finiș”, nu “în sens invers”. “Nu vă opriți, nu stați pe loc și, pentru numele lui Dumnezeu, nu începți să alergați înapoi” i-a sfătuit exasperat Frans Timmermans pe liderii români.

Exasperarea vine pe fondul regreselor făcute de România în domeniul justiției în ultimii cinci ani, totul pe o tendință de contractare și restrângere a Vechii Europe. Totuși, Timmermans preferă să vadă partea plină a paharului,în încercarea de a-și ajuta tovarășii socialiști, aflați la guvernare în România. Partidul olandez al Muncii din care provine este la fel ca Partidul Social Democrat din România parte a Partidului Socialiștilor Europeni.

XS
SM
MD
LG