Linkuri accesibilitate

Tiraspolul prelungește carantina până pe 15 mai


Tinere mergând pe stradă la Tiraspol

Vacanța școlară ar putea fi prelungită până la 1 aprilie.

Carantina în regiunea transnistreană este prelungită cu încă o lună și jumătate. Liderul administrației de la Tiraspol a propus prelungirea acesteia până pe 15 mai, perioadă care include și sărbătorile pascale. Iar executivul din stânga Nistrului a dispus înăsprirea de luni, 22 martie, a măsurilor de carantină, inclusiv trecerea a jumătate de angajați la muncă la distanță și scurtarea la doar câteva ore a circulației transportului public.

Este un al doilea val de restricții după ce cu o săptămână mai devreme, pe 15 martie, au fost închise cinematografele, cluburile și teatrele, secțiile sportive și cercurile de interes pentru copii, iar vacanța școlară ar putea fi prelungită până la 1 aprilie.

Liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski a criticat valul de nemulțumiri care a urmat după înăsprirea restricțiilor și a cerut locuitorilor regiunii să fie „înțelegători, răbdători și responsabili”. „A fost o decizie dificilă, dar necesară. Eram conștienți că vor fi nemulțumiri și tensiuni în societate. Dar aceste aspecte negative se vor uita, iar viețile unor oameni vor fi salvate”, a scris Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

Restricțiile vin după o lună și jumătate în care administrația transnistreană a relaxat aproape complet regimul de carantină. În februarie în regiunea transnistreană au fost redeschise sălile de spectacol, teatrele și cinematografele, școlile și universitățile au funcționat cu prezență fizică, iar în prima jumătate a lunii martie au fost organizate concerte și târguri de Mărțișor, 8 martie și Maslenița.

În aceste condiții, numărul de îmbolnăviri a crescut de mai bine de zece ori în ultimele două săptămâni – de la 40-50 de cazuri pe zi la aproape 500. Spitalele din regiune sunt aproape pline, nu se mai fac internări cu excepția urgențelor și se deschid noi spitale Covid, iar numărul de pacienți în stare gravă crește.

36.710 persoane s-au infectat în regiunea transnistreană de la începutul pandemiei, iar 776 de oameni au murit, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori. Regiunea transnistreană este pe locul doi după incidența îmbolnăvirilor în Republica Moldova, fiind depășită doar de municipiul Chişinău.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG