Linkuri accesibilitate

Tiraspolul vrea „consultări informale” în formatul 5+2 și amenință că legea anti-separatism va bloca negocierile 


Prima întâlnire (din anul 2023) a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Tiraspol, sediul Misiunii OSCE, 17 februarie 2023
Prima întâlnire (din anul 2023) a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Tiraspol, sediul Misiunii OSCE, 17 februarie 2023

Legea anti-separatism, încălcarea drepturilor omului și problemele fermierilor din raionul Dubăsari au fost temele discutate la prima întrevedere din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.  

Potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare, reprezentanții Tiraspolului au acuzat autoritățile de la Chișinău că ar aplica regiunii transnistrene o blocadă economică. Reprezentantul Chișinăului, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a răspuns că, în pofida contextului regional complicat, întreprinderile din regiunea transnistreană au funcționat în regim normal, iar relațiile lor comerciale nu au fost afectate.

Serebrian a negat că procesul de negocieri s-ar afla în impas, menționând mai multe înțelegeri pe segmentul economic la care părțile au ajuns în anul 2022.

Reprezentantul politic de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a criticat amendamentele operate recent în Codul Penal al R. Moldova care prevăd pedepse penale pentru separatism. Așa-numitul ministru de externe al republicii nerecunoscute le-a calificat drept „un precedent foarte periculos, menit să impună noi măsuri de presiune și să blocheze canalele de dialog existente și angajamentele anterior asumate în procesul de negocieri”.

Pe de altă parte, Oleg Serebrian susține că prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interacțiunii în formatele de negocieri curente.

Negociatorul-șef de la Tiraspol a propus Chișinăului să examineze posibilitatea lansării unor „consultări informale” în formatul de negocieri 5+2, în care Rusia și Ucraina aveau calitate de mediatori și care a fost sistat după începutul invaziei rusești în Ucraina.

Vicepremierul Serebrian a precizat că agresiunea militară continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei fac imposibile astfel de consultări. El a sugerat să fie menținut dialogul Chișinău-Tiraspol, cu prezența OSCE și invitarea altor experți internaționali relevanți.

Drepturile omului și accesul presei

La întrevedere s-a discutat și problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Chișinăul a evocat că, după ce Tiraspolul a pus în aplicare așa-numita strategie de ,,combatere a extremismului”, s-au intensificat persecuțiile, intimidările, reținerile și privările ilegale de libertate a cetățenilor.

Delegația de la Chișinău a cerut Tiraspolului să nu împiedice accesul presei și organizațiilor de apărare a drepturilor omului de pe malul drept, astfel încât acestea să poată reflecta și monitoriza evenimentele de interes public din regiune.

De asemenea, Chișinăul a solicitat Tiraspolului să înceteze să împădurească ilegal terenurile fermierilor ce intră în hotarele administrative ale satului Doroțcaia din raionul Dubăsari și sunt amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

XS
SM
MD
LG