Linkuri accesibilitate

Tokaiev anunță începutul retragerii trupelor OTSC din Kazahstan


„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul

Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a declarat că trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) conduse de Rusia vor începe să se retragă din Kazahstan în două zile, deoarece situația s-a calmat din țară, după violențele sângeroase de la începutul anului. Retragerea militarilor va începe pe 13 ianuarie și se va finaliza în următoarele 10 zile, a declarat Tokaiev într-un discurs ținut marți în Parlament și transmis în direct la televiziune.

Contingentul militar al OTSC a intrat în Kazahstan săptămâna trecută, după ce conducerea țării bogate în petrol s-a confruntat cu proteste în masă, declanșate de creșterea prețului la carburanți, și care au degradat în violențe.

Tokaiev susține că protestele au fost deturnate de „teroriști antrenați în străinătate”, care ar fi încercat să răstoarne guvernul. Analiștii vorbesc despre o luptă internă între Tokaiev și adepții lui Nursultan Nazarbaiev, de la care acesta a preluat funcția de președinte în 2019.

În discursul de azi, Tokaiev a părut să confirme în premieră această versiune, spunând că „sub primul președinte al țării, au apărut companii foarte lucrative și oameni deveniți faimoși pe plan internațional pentru bogăția lor”.

XS
SM
MD
LG