Linkuri accesibilitate

Trecerea la 5G? Ministerul Economiei aprobă, Mitropolia Moldovei denunță


Graffiti la Londra, 8 aprilie 2020
Graffiti la Londra, 8 aprilie 2020

Ministerul Economiei a prezentat joi detalii despre dezvoltarea tehnologiilor 5G în R. Moldova şi a respins speculaţiile promovate de unele cercuri conservatoare şi religioase precum că reţelele 5G au legătură cu noul coronavirus. În R. Moldova nu există deocamdată reţele de comunicaţie mobilă de generaţia a 5-a, iar dezvoltarea lor în perspectivă nu ar fi un pericol pentru sănătatea cetățenilor, a spus secretarul de stat în domeniul economiei Vitalie Tarlev.

Trecerea la 5G? Ministerul Economiei aprobă, Mitropolia Moldovei denunță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Dezvoltarea reţelelor 5G în R. Moldova ar urma să înceapă în anul 2023, până atunci, autorităţile intenţionează să consolideze capacitatea reţelelor deja existente, în special ale celor din generaţia a 4-a (4G). Aceasta prevede noul program de gestiune a spectrului de frecvențe radio, definitivat de experţii Ministerului Economiei. Noul program a fost discutat în ajun cu operatorii naţionali de telefonie mobilă care agreează perioada de tranziţie la o generație mai avansată, întrucât aceasta presupune dezvoltarea infrastructurii şi investiţii pe măsură, spune secretarul de stat în domeniul economiei Vitalie Tarlev. Dezvoltarea noilor tehnologii informaționale și de comunicaţii sunt elemente esenţiale pentru creșterea economiei, iar R. Moldova deja resimte acest impact economic. Vitalie Tarlev constată că doar în ultimii trei ani, industria tehnologiei informației a crescut în volum de trei ori, iar exporturile IT le-au depășit pe cele de vinuri. În consecinţă, R. Moldova nu-şi poate permite luxul să ignore avantajele tehnologiei 5G, a spus funcţionarul.

„Datorită vitezei de transmitere a datelor în format 5G face posibil ca un chirurg să intervină la distanta într-o operaţie fără latenţă, fără reţinere şi fără teamă că mişcarea echipamentelor va întârzia cu câteva milisecunde ceea ce poate fi fatal. 5G presupune că automobilele se pot deplasa autonom, deoarece, practic instant, la orice distanţă pe glob, el poate comunica cu serverul, poate reacţiona la schimbarea semaforului, la schimbarea situaţiei pe drum. Primele exemple la nivel european de implementare a 5G la scară industrială arată că acestea au fost utilizate în zone nocive, unde a fost redus numărul cetăţenilor şi au fost instalate echipamente la distanţă.”

Vorbind despre impactul noii generaţii de reţele de comunicaţii asupra sănătăţii publice, secretarul de stat a menţionat că R. Moldova are printre cele mai restrictive norme la nivel global legate de expunerea la unde electromagnetice. Norma maximă admisibilă fiind sub cea europeană, în medie de 8 ori mai mică decât în statele dezvoltate industrial. Vitalie Tarlev a respins speculaţiile precum că noua generaţie de tehnologii ar fi nocivă sănătăţii:

„Important este să se facă diferenţa între speculaţii şi persoane frustrate care apelează la tot felul de idei năstrușnice şi concluziile comunităţii ştiinţifice, atât din inginerie, cât şi medicină despre avantajele şi beneficiile evoluţiei tehnologice.”

Televiziunea rusă de stat reia teoriile conspiraționiste legate de Bill Gates și Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00

Teoriile conspirației legate de pericolul tehnologie 5G şi insinuata legătură cu propagarea virusului COVID-19 au ajuns şi în R. Moldova printre temele favorite ale dezinformării, fiind promovate intens de mass-media rusești și pe diverse portaluri cu tentă religioasă. Mitropolia Moldovei, supusă canonic Patriarhiei Ruse, a lansat recent un demers în care spunea, între altele, că tehnologia 5G ar fi stat la baza noului coronavirus, creat artificial cu scopul de a introduce în corpul uman a unui nanoprocesor.

La sfârşitul lunii aprilie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a respins categoric speculaţiile precum că tehnologia 5G ar putea contribui la transmiterea coronavirusului. „Este o dezinformare cu scopul de a menţine o stare de confuzie şi panică… Tehnologia 5G se bazează pe frecvenţa radio şi nu creează viruşi”, se arata în comunicatul Agenţiei. Mai mulți experți în comunicare se întreabă dacă persoanele care au prins momeala știrii contrafăcute despre pretinsele daune ale undelor electromagnetice se lasă convinși de cuvintele cazone din dezmințirile oficiale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG