Linkuri accesibilitate

Trei militari americani uciși în Iordania. Biden acuză grupări susținute de Iran


Președintele SUA, Joe Biden, spune că atacul ar fi fost lansat de grupări radicale susținute de Iran, care operează în Siria și Irak.
Președintele SUA, Joe Biden, spune că atacul ar fi fost lansat de grupări radicale susținute de Iran, care operează în Siria și Irak.

Trei militari americani au murit și alți peste 30 au fost răniți, în urma unui atac cu dronă în nord-estul Iordaniei, la granița cu Siria, au transmis duminică președintele SUA, Joe Biden și oficiali americani. Liderul american spune că atacul ar aparține unor grupări radicale susținute de Iran.

Reuters notează că a fost primul atac care a ucis militari americani după începerea războiului Israelului cu Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și UE.

Președintele american, Joe Biden, a învinuit grupuri susținute de Iran pentru atac.

„În timp ce încă cercetăm circumstanțele acestui atac, știm că a fost efectuat de grupuri militante radicale susținute de Iran, care operează în Siria și Irak”, a spus președintele Joe Biden într-un comunicat citat de agenția de presă.

Cel puțin 34 de membri ai forțelor SUA sunt examinați pentru posibile traumatisme cerebrale, a spus un oficial, sub protecția anonimatului, pentru Reuters, în timp ce alți doi oficiali au spus că mai mulți militari răniți sunt evacuați din baza americană pentru îngrijiri medicale.

Un al patrulea oficial a declarat că drona ar fi căzut lângă cazărmi, fapt care ar putea explica numărul ridicat al persoanelor rănite, scriu jurnaliștii agenției.

Atacul cu dronă reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor din Orientul Mijlociu, unde atacul Hamas asupra Israelului a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane, în timp ce în urma ripostei israeliene în Fâșia Gaza au murit peste 26.000 de palestinieni, potrivit Ministerului sănătății din regiune.

Washingtonul a afirmat în mai multe rânduri că nu se află în război în regiune, dar a lansat unele atacuri asupra grupării Houthi, din Yemen, după ce membri ai acesteia atacaseră nave comerciale din Marea Roșie.

Casa Albă și-a reînnoit însă, în cea mai recentă declarație, angajamentul de a lupta împotriva terorismului și a menționat că SUA va cere socoteală celor responsabili.

Reuters menționează că un înalt oficial al grupării militante palestiniene Hamas, susținut de Iran, Sami Abu Zuhri, a legat direct atacul de campania Israelului din Gaza.

Potrivit armatei americane, atacul a avut loc la o bază din nord-estul Iordaniei, lângă granița cu Siria, însă nu a numit baza.

Un purtător de cuvânt al guvernului iordanian a spus că militanții au vizat o altă bază, în afara teritoriului iordanian. SUA a oferit Iordaniei sprijin de aproximativ 1 miliard de dolari, de la începutul războiului din Siria, din 2011, pentru consolidarea securității graniței și a oferit recent și ajutor în acest scop.

Rămâne neclar ce grup susținut de Iran ar fi putut să fi efectuat atacul, dar mai mulți oficiali americani au opinat că nu cred că forțele militare iraniene au lansat ele însele drona de atac unidirecțional.

„Aceasta este cu siguranță opera unui grup de militanți susținut de Iran”, a spus un alt oficial, conform Reuters.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG