Linkuri accesibilitate

„Trump a fost în centrul acestei conspirații”- comisia de anchetă a Congresului despre atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului


Comisia specială de anchetă a Congresului a început să-și prezinte concluziile, Washington, 9 iunie 2022.
Comisia specială de anchetă a Congresului a început să-și prezinte concluziile, Washington, 9 iunie 2022.

După 11 luni de anchetă, comisia Congresului american care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, și evenimentele care au condus la acest act de violență, a organizat prima audiere publică în care își prezintă concluziile. Spre deosebire de alte comisii care au investigat dosare de răsunet, cum au fost „Watergate” sau atacurile teroriste din 9 septembrie 2001, și care și-au prezentat concluziile în cursul zilei, această comisie specială a ales o oră de vârf, seara. Toate televiziunile naționale și de știri, cu excepția Fox News, au transmis în direct.

Președintele comisiei speciale de anchetă, din care fac parte numai doi republicani, a declarat în deschiderea sesiunii că președintele de atunci, Donald Trup, a „încercat să oprească transferul pașnic al puterii”. „Donald Trump a fost în centrul acestei conspirații”, a adăugat Bennie Thomson.

Prezentarea concluziilor s-a făcut cu o serie de imagini video din timpul asaltului, dar și al audierilor de martori care au urmat. Scopul declarat al comisiei este să demonstreze că Donald Trump și echipa sa de consilieri știau că pierduseră alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 și că nu exista nici un temei legal de a contesta victoria democratului Joe Biden.

Atacul asupra Capitoliului a avut loc în ziua când membrii Congresului validau victoria în alegeri a lui Biden.

Un an de la atacul asupra Capitoliului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00

Partidului Republican al fostului președinte Trump consideră prezentarea concluziilor comisiei de anchetă un spectacol partizan, unilateral și nelegitim.

Prezentarea concluziilor anchetei se reia luni și vor mai fi cinci episoade, fiecare încercând să răspundă la o altă întrebare legată de atacul din 6 ianuarie 2021.

În cursul anchetei, comisia specială a audiat peste 1.000 de martori și a examinat mai bine de 140.000 de pagini de documente.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG