Linkuri accesibilitate

Trump crede că are ac de cojocul lui Putin și va opri războiul din Ucraina. Ar putea da greș?


Soldați ucraineni la antrenament, în regiunea Zaporijie (26 ianuarie 2025)
Soldați ucraineni la antrenament, în regiunea Zaporijie (26 ianuarie 2025)

În ultimele zile, președintele american Donald Trump și-a intensificat eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina.

Într-un discurs transmis online la Forumul Economic Mondial de la Davos, Trump a declarat că dorește să se întâlnească în curând cu președintele rus Vladimir Putin pentru a asigura încheierea conflictului și a discuta reducerea armelor nucleare.

El a subliniat că, încă din campania sa electorală, a promis să rezolve conflictul dintre Ucraina și Rusia și că acum este concentrat pe oprirea pierderilor de vieți omenești.

Steag-suvenir ucraineano-american la Kiev, în ziua când s-a anunțat victoria lui Trump la alegeri, 6 noiembrie 2024..
Steag-suvenir ucraineano-american la Kiev, în ziua când s-a anunțat victoria lui Trump la alegeri, 6 noiembrie 2024..

Deși nu a oferit detalii specifice, Trump a menționat că eforturile de pace sunt în desfășurare și a amenințat cu impunerea de sancțiuni semnificative asupra Rusiei dacă nu se ajunge la un acord. Trump și-a exprimat interesul pentru promovarea denuclearizării și a afirmat că speră ca Rusia și China să sprijine reducerea armamentului nuclear.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că războiul din Ucraina ar fi putut fi evitat dacă Donald Trump ar fi fost reales în 2020 - ba chiar a sugerat că - așa cum susține Trump - victoria i-a fost furată atunci republicanului. Într-un interviu recent, Putin și-a exprimat disponibilitatea pentru discuții cu Statele Unite.

În perspectiva unei întâlniri între președinții Donald Trump și Vladimir Putin, reprezentantul rus la ONU, Dmitri Polianski, a avertizat că orice acord pentru încheierea războiului din Ucraina trebuie să abordeze cauzele profunde ale conflictului și nu doar să îl oprească.

Diplomația tranzacțională a lui Trump și riscurile ei

Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, a criticat poziția președintelui Donald Trump de a căuta o încheiere rapidă a războiului dintre Rusia și Ucraina, argumentând că oprirea luptei acum ar permite Rusiei să mențină controlul asupra teritoriului ucrainean ocupat.

Viziunea strategică a președintelui Donald Trump are la bază o abordare pragmatică și tranzacțională, spun comentatorii de presă din SUA.

Trump vede lumea ca pe o arenă de afaceri, spun comentatorii. Îi va „merge” această abordare în diplomație?
Trump vede lumea ca pe o arenă de afaceri, spun comentatorii. Îi va „merge” această abordare în diplomație?

Per ansamblu, președintele Trump pare să fie deschis către o recunoaștere tacită a influenței regionale a marilor puteri. Această abordare ar putea duce la o redesenare a arhitecturii de securitate în Europa și Asia, cu accent pe negocieri bilaterale și acorduri specifice.

Această posibilă optică este întâmpinată însă cu scepticism atât pe plan intern, cât și internațional. Criticii avertizează că o astfel de politică ar putea submina alianțele tradiționale ale Americii, precum NATO, și ar putea încuraja comportamente agresive din partea Rusiei și altor state autoritare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG