Linkuri accesibilitate

Trump l-a demis pe Tillerson. Noul secretar de stat va fi directorul CIA


Rex Tillerson (stânga) și Mike Pompeo (dreapta)
Rex Tillerson (stânga) și Mike Pompeo (dreapta)

Noul director al CIA va fi Gina Haspel, prima femeie care va deține acest post.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat printr-un mesaj Twitter că secretarul de stat Rex Tillerson va fi înlocuit de șeful Agenției Centrale de Investigații, CIA, Mike Pompeo. La cârma CIA a fost numită Gina Haspel, informează agenția Reuters, prima femeie care va deține acest post.

Zvonuri legate de relațiile tensionate între Tillerson și președintele Trump au apărut în presă încă din luna octombrie a anului trecut. Unele inițiative ale secretarului de stat au fost contrare unor opinii ale Casei Albe, așa cum au fost recentele declarații ale lui Rex Tilleron referitoare la Rusia sau cele legate de intenția liderului de la Casa Albă de a se întâlni cu președintele Coreii de Nord.

Donald Trump a declarat presei că decizia „a luat-o singur” și că, Rex Tillerson va fi mai fericit acum. În opinia sa, aveau moduri de gândire diferite.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, Donald Trump dorește să aibă o noua echipă la conducerea Departamentului de stat, înainte de plănuita sa întâlnire cu liderul de la Phenian, Kim Jong un, și înainte de a începe negocieri comerciale complicate cu liderii Uniunii Europene.

Într-o declaraţie a subsecretarului de stat american Steve Goldstein, Rex Tillerson nu ar ști care este exact motivul pentru care a fost înlocuit și că ar fi dorit să își continue activitatea pentru că a făcut progrese importante în chestiuni de securitate națională.

Președintele Trump a declarat însă presei că disensiunile cu Rex Tillerson au început demult, din 2015, când cei doi au avut opinii diferite despre acordul încheiat de cele șase puteri ale lumii (inclusiv Statele Unite) cu Iranul în chestiunea programului nuclear al Teheranului.

Un înalt oficial de la Casa Albă, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că Donald Trump are o relație bună cu Mike Pompeo. Într-o declaraţie a Casei Albe este lăudată activitatea sa la cârma Agenției Centrale de Informații, CIA, pentru modernizarea capacităților de apărare ale agenției și pentru întărirea „relațiilor cu prietenii și aliații Statelor Unite din domeniul serviciilor secrete pe plan internațional”.

Mike Pompeo a spus la rândul său că dacă va fi aprobat de Congres, va căuta să reprezinte cât mai bine interesele americane în lume.

Gina Haspel, cea care îi va lua locul lui Mike Pompeo la CIA, lucrează din 1985 în această structură. Potrivit agenției Associated Press, ea a condus în 2002, pentru o scurta perioadă de timp, o închisoare secretă a CIA în Tailanda, unde ar fi fost torturate persoanele suspectate de terorism, prin tehnica simulării înecării, o tehnică de interogare interzisă ulterior de administrația Barack Obama.

XS
SM
MD
LG