Linkuri accesibilitate

Trump la Seul: un mesaj mai temperat față de criza nucleară nord-coreeană


Donald Trump, rostind un discurs în Adunarea Națională de la Seul, 8 noiembrie 2017
Donald Trump, rostind un discurs în Adunarea Națională de la Seul, 8 noiembrie 2017

In Coreea de Sud, presedintele Trump pare sa-si fi schimbat pozitia cu privire la solutionarea crizei nucleare nord-coreene. Ce spune presedintele? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Tonul presedintelui Trump in Corea de Sud este mai moderat si mai impaciuitor decit ne obisnuise, atunci cind s-a referit in trecut la problema nucleara nord-coreeana. La Seul, el a spus ca administratia sa face progrese importante in peninsula si a cerut dictatorului nord-coreean Kim Jong Un sa ajunga la o intelegere la masa negocierilor.

„Cred ca are sens pentru Coreea de Nord sa adopte o linie pozitiva, nu doar pentru acea tara ci pentru umanitate, in general”, a spus Donald Trump. „Vad o serie de evolutii, dar ramine de vazut ce se va intimpla”, a continuat el, fara sa ofere detalii.

In timpul vizitei, presedintele Trump a cerut comunitatii internationale sa se uneasca impotriva pericolului nuclear nord-coreean. Intr-o alocutiune rostita la circa 40 de kilometri sud de zona denuclearizata dintre cele doua tari, seful executivului american a impartasit o viziune mai optimista cu privire la regiune, fata de declaratiile belicoase din ultima vreme.

Ieri, Donald Trump l-a elogiat pe presedintele Chinei, Xi Jinping, cu care se va intilni in curind, spunind ca China da o mina de ajutor si incearca din greu sa rezolve problema. Presedintele Trump si-a exprimat speranta ca si Rusia va ajuta. El a spus ca administratia sa face eforturi intr-o chestiune care trebuia rezolvata de predecesorii sai.

Desi a evitat retorica agresiva, Trump a tinut sa sublinieze forta militara a Americii, spunind ca nu-si doreste dar ca are la dispozitie si acest mijloc de a influenta situatia. „Corea de Nord stie ca dispunem de o forta fara precedent”, a spus seful executivului american, continuind: „Nu a existat niciodata o forta ca a noastra”.

La rindul sau, consilierul pentru securitate nationala McMaster a spus ca Statele Unite ramin fidele principiului denuclearizarii Peninsulei Coreea, aratind ca Phenianul nu ameninta doar Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, ci ameninta intreaga lume.

Observatorii politici arata inca ca in regiune se doreste ca Donald Trump sa aiba o pozitie coerenta fata de situatie, una care sa nu inflameze spiritele. „In Coreea de Sud se manifesta multa nervozitate”, a declarat o fosta oficialitate de la Departamentul de Stat.

XS
SM
MD
LG