Trump, care a criticat puternic ajutorul pe care Washingtonul l-a acordat Kievului, a spus că Ucraina ar fi trebuit să facă concesii președintelui rus Vladimir Putin în lunile dinaintea atacului Rusiei din februarie 2022.
„Orice acord – cel mai prost acord – ar fi fost mai bun decât ceea ce avem acum”, a spus Trump.
„Dacă ar fi făcut o afacere proastă, ar fi fost mult mai bine. Ar fi renunțat puțin și toată lumea ar fi trăit, și fiecare clădire ar fi fost construită, iar fiecare turn ar fi durat încă 2.000 de ani", a adăugat el.
Trump a făcut această remarcă la un miting de campanie în Carolina de Nord, în timp ce Zelenski participa la Adunarea Generală a ONU de la New York.
Trump a susținut frecvent că Rusia nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă ar fi fost președinte al SUA și că el ar pune capăt rapid războiului dacă s-ar întoarce la Casa Albă. Însă candidatul republican nu a oferit detalii concrete despre cum ar realiza acest lucru.
Într-o dezbatere la începutul acestei luni cu vicepreședintele democrat Kamala Harris, Trump a refuzat să spună dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul.
Rusia și Ucraina au purtat mai multe negocieri înainte de lansarea invaziei din februarie 2022, dar Kievul a respins cererile înaintate de Moscova, care includeau recunoașterea anexării ilegale de către Rusia a Crimeii și a entităților controlate de separatiști din Lugansk și Donețk.
Comentariile lui Trump din Carolina de Nord par să fie un răspuns la comentariile lui Zelenski într-un interviu pentru The New Yorker, în care a spus că Trump „nu știe cu adevărat cum să oprească războiul, chiar dacă ar putea crede că știe cum”.
Trump a replicat că Zelenski se află în Statele Unite și că președintele ucrainean apelează la „mici calomnii urâte la adresa președintelui vostru preferat: eu”.
Trump a descris, de asemenea, Ucraina ca fiind o țară în ruine, care duce lipsă de soldați și s-a întrebat dacă mai are vreo monedă de schimb pentru a negocia sfârșitul războiului.
„Ce înțelegere putem face? Este demolată”, a adăugat el. „Oamenii sunt morți. Țara este în dărâmături.”
Președintele ucrainean va merge joi, 26 septembrie, la Washington, unde președintele american, Joe Biden, este așteptat să anunțe un pachet suplimentar de ajutor.
Zelenski a anunțat că îi va prezenta lui Biden ceea ce el numește un „plan de victorie” pentru război, care se așteaptă să includă o cerere de permisiune pentru utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Statele Unite pentru a lovi ținte rusești.
Relatări de presă au spus inițial că e posibilă o întâlnire față în față între Trump și Zelenski la New York, dar, cel mai probabil, întâlnirea va fi anulată.
În același context, Casa Albă a anunțat că președintele Biden a lansat o declarație comună de sprijin pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei, implicând peste 30 de țări, inclusiv Grupul celor Șapte națiuni industrializate (G7) și Uniunea Europeană.
Joe Biden, Volodimir Zelenski și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit cu alți lideri mondiali în marja Adunării Generale a ONU, într-o puternică demonstrație de unitate pentru Ucraina.
„Ne-am angajat să oferim Ucrainei resursele de care are nevoie pentru a reconstrui mai puternic decât înainte. Nu sunteți singuri în această luptă”, a spus Biden în lansarea declarației comune.
O copie a documentului distribuită de Casa Albă a spus că este responsabilitatea Rusiei, conform dreptului internațional, să plătească pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei.
„Reafirmăm că, în conformitate cu toate legile aplicabile și cu sistemele noastre juridice respective, activele suverane ale Rusiei în jurisdicțiile noastre vor rămâne imobilizate până când Rusia își va încheia agresiunea și va plăti pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei”, a spus președintele SUA.
Biden a spus că mai multe acțiuni ale SUA pentru a accelera sprijinul pentru Ucraina vor fi anunțate pe 26 septembrie.
Între timp, Departamentul de Stat al SUA a anunțat pe 25 septembrie că Washingtonul va oferi 375 de milioane de dolari în ajutor militar suplimentar Ucrainei.
Pachetul include sisteme de rachete de artilerie HIMARS și vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine MRAP, precum alte tipuri de muniții performante.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te