Marea majoritate a expertilor considera atacul cibernetic recent foarte serios, poate cel mai amplu din istoria americana, tinind cont cite ministere si agentii importante au fost afectate. Servicii de informatii americane sustin ca, dupa toate probabilitatile, atacul are la origine servicii de informatii rusesti.
Nu de aceasi parere pare a fi presedintele Trump, care a scris pe Twitter ca ceea ce denumeste „presa falsa” exagereaza amploarea situatiei, care ar fi „sub control”.
Dupa ce secretarul de stat, Mike Pompeo, si alte oficialitati guvernamentale spusesera ca atacul a fost pus la cale de Rusia, Donald Trump le-a pus la indoiala afirmatiile, scriind ca ar fi putut fi vorba despre China.
Expertii in securitate cibernetica sustin nu numai ca ar fi vorba despre o unitate specifica a securitatii ruse, dar ca exista riscul ca atacuri nedetectate inca sa continue.
Nu este prima data ca presedintele Trump pune la indoiala concluziile propriilor sale servicii de informatii, cind este vorba despre actiuni ale Moscovei. In mesajul sau Twitter, Trump scrie ca presa pe care o considera mincinoasa acuza Rusia pentru ca, din ratiuni financiare, s-ar feri sa dea vina pe China.
Apoi el foloseste un argument care ar putea indica cauza pentru care prefera sa nu acuze Rusia si anume ca atacul cibernetic ar fi putut afecta si dispozitivele folosite la recentele alegeri. Dupa cum se stie, seful executivului american le contesta rezultatul, acuzind - fara dovezi -frauda.
Stiri recente arata ca presedintele s-ar fi izolat de cei care nu-i confirma teoriile conspirationiste, inconjurindu-se de sfatuitori care incurajeaza idei – unele primejdioase – vizind subminarea recentului scrutin si increderii electoratului in alegeri.
Presedintele ales, Joe Biden, a declarat ca atacul cibernetic reprezinta o ingrijorare majora si a promis ca cei care se fac responsabili vor plati un pret considerabil.
Statele Unite inca evaluaeaza dimensiunile si consecintele atacului, care intre altele a afectat ministerele Apararii, de Finance, Energie si Comert, ministerul Apararii, Departamentul de Stat si Agentia Nucleara americana.