Linkuri accesibilitate

Turcia avertizează că va reacționa la decizia „scandaloasă” a administrației Biden de a recunoaște genocidul armenilor


Turcia a calificat drept „scandaloasă” declarația președintelui american Joe Biden prin care a recunoscut drept genocid masacrarea armenilor în timpul Imperiului Otoman și a anunțat că va răspunde în „diferite feluri” în lunile următoare, a declarat într-un interviu acordat duminică agenţiei Reuters Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Consilierul lui Erdogan nu a precizat însă dacă Ankara va restricţiona accesul SUA la baza aeriană de la Incirlik, folosită de coaliţia internaţională împotriva grupării Statul Islamic în Siria şi Irak, sau alte măsuri la care ar putea recurge Ankara. El a menţionat doar că Erdogan va avea luni o şedinţă a Cabinetului, după care se va ocupa de această chestiune.

Decenii la rând, iniţiativele privind recunoaşterea genocidului armean au fost blocate în Congresul american sau de administraţiile de la Washington, pentru a nu afecta relaţiile cu Turcia.

Turcia admite că numeroşi armeni au fost ucişi în luptele împotriva forţelor otomane în Primul Război Mondial, dar neagă faptul că a fost vorba despre crime orchestrate sistematic şi de genocid.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG