Linkuri accesibilitate

Turcia va expulza 10 ambasadori care au cerut eliberarea un om de afaceri


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dispus expulzarea a 10 ambasadori - inclusiv trimiși ai Statelor Unite, Franței și Germaniei - care au difuzat anterior o declarație prin care cer eliberarea unui om de afaceri, ținut în detenție din 2017, fără să fi fost condamnat pentru crimă.

Pe 23 octombrie, Erdogan a descris declarația ambasadorilor drept „obrăznicie” și a ordonat ca aceștia să fie declarați persona non grata.

În declarația semnată și de ambasadorii Olandei, Canadei, Danemarcei, Suediei, Finlandei, Norvegiei și Noii Zeelande se solicită o soluționare a cazului filantropului Osman Kavala.

În vârstă de 64 de ani, Kavala a fost achitat în 2020 de acuzațiile legate de organizarea de proteste antiguvernamentale în anul 2013. Dar achitarea sa a fost însă anulată și i s-au adus noi acuzații legate de tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan. Kavala riscă închisoare pe viață, dacă va fi găsit vinovat.

Grupurile internaționale pentru drepturile omului au denunțat cazul, spunând că este motivat politic. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat eliberarea lui Kavala, constatând că nu există dovezi că ar fi comis o crimă. Consiliul Europei a cerut, de asemenea, eliberarea lui Kavala.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG