Linkuri accesibilitate

Turism și vaccin: cum îi conving autoritățile pe oameni să se vaccineze


Confruntate cu reticența cetățenilor față de vaccin, multe guverne inventează cele mai neașteptate metode pentru a le înfrânge frica, neîncrederea, nepăsarea sau chiar lenea și a-i convinge să-și dezgolească umărul pentru cele două doze anti-COVID. În sensul acesta, nici Republica Moldova nu pierde timpul. La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile din sănătate au organizat un maraton al vaccinării în curtea unei fabrici de vin, iar în weekendul care urmează – vor organiza încă unul la complexul cultural Orheiul Vechi.

Turism și vaccin: cum îi conving autoritățile pe oameni să se vaccineze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00
Link direct

De ce în locurile turistice sunt desfășurate unitățile sanitare e lesne de înțeles. Pandemia de COVID-19 și mai ales restricțiile de călătorie i-a motivat pe mulți moldoveni să descopere atracțiile turistice naționale, prin urmare, în această perioadă agropensiunile, vinăriile sau locurile pentru camping primesc mulți vizitatori, spune directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor, Victoria Bucătaru. Cabinetele de vaccinare în aer liber reprezintă o oportunitate și pentru localnici să se imunizeze împotriva COVID-19 sau pur și simplu să stea de vorbă cu medicii despre temerile pe care le au față de vaccin:

„Adică, accesăm o destinație turistică și pentru a savura frumusețea și oferta turistică a acesteia, dar și din considerentul că dacă cineva este disponibil se consultă la fața locului cu medicul și îi răspunde la toate întrebările și se lasă convins în acea clipă, el poate accesa una din cele trei vaccinuri propuse pe loc, fără să se programeze în prealabil la medicul de familie. Tocmai din acest motiv continuăm această experiență și în alte diverse locații și destinații turistice, astfel încât angajații acestor destinații sau turiștii care accesează aceste zone să aibă acces la sănătate.”

În cadrul maratonului persoanele care doresc să se vaccineze au acces la AstraZeneca, Sinofarm și Sinovac. Week-endul trecut medicii de la centrul de sănătate din Ștefan Vodă au fost la vinăria Purcari, din localitatea cu același nume. Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea, spune că la vinărie s-a mizat mai mult pe informarea sătenilor și turiștilor, într-o atmosferă informală, despre beneficiile vaccinării. În primul rând pentru că era mare riscul ca vizitatorii, odată imunizați, să fie ispitiți să consume vin:

Denis Cernelea: „Scopul acelui maraton, de fapt, a fost mai mult cu titlu de informare. Cel planificat acum, în cadrul rezervației turistice „Orheiul Vechi” este de a combina informarea cu vaccinarea”.

Europa Liberă: Pentru că e vorba de o vinărie la Purcari?

Denis Cernelea: „Exact, în acest context scopul a fost de informare. În ce privește rapelul, persoanele care vor beneficia de vaccin în aceste puncte mobile, vor avea posibilitatea ulterior să se vaccineze cu doza doi la medicul de familie sau la cel mai apropiat punct de vaccinare. Sigur că recomandăm ca să verifice cu o zi sau două disponibilitatea acelui tip de vaccin”.

Denis Cernelea mai spune că sâmbătă și duminică în raioanele Briceni și Edineț peste 20 de echipe mobile vor face turul satelor apropiate pentru ca localnicii să se poată vaccina, iar duminică la Criuleni va trece autobusul vaccinării și va staționa în parcul din centrul orașului. Tot duminică, patru iulie, vizitatorii Complexului cultural Orheiul Vechi vor putea să se vaccineze la un stand special amenajat în aer liber, spune directorul general al complexului, Ion Ciobanu. Atât duminică, cât și sâmbătă rezervația este vizitată de peste o mie de oameni. La modul practic, cifra ar putea fi mai mare, pentru că în această perioadă sunt foarte mulți vizitatori ai agro-pensiunilor situate în localitățile din preajmă, Butuceni și Trebujeni.

Va fi în aer liber pentru a exclude riscul contaminării

„Si sperăm să decurgă cu succes cu atât mai mult că în zilele de sâmbătă și duminică avem un flux mai mare de turiști aici și să ajungem la o rată de vaccinare pe tot teritoriul republicii suficient ca să avem o imunitate colectivă. Deci, am stabilit cu un reprezentant al Ministerului sănătății în care am decis de comun acord unde va fi locația punctului de vaccinare. Va fi în aer liber pentru a exclude riscul contaminării celor care vor sta în rând, dar ne vom strădui să creăm toate condițiile ca să decurgă în siguranță acest proces de vaccinare.”

Cum arată la moment rata de vaccinare anti-COVID-19? Prima doză de ser a fost administrată unui număr de oameni ce constituie peste 13 la sută, iar cu ambele doză s-au vaccinat 8 la sută din populație. În regiune cote mai bune a înregistrat România, cu 24 la sută dintre cetățeni complet vaccinați. Autoritățile îndeamnă oamenii să se imunizeze, pe fundalul îngrijorărilor legate de numărul în creștere a cazurilor de infectare cu varianta Delta al virusului. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că un nou val al pandemiei este inevitabil în Europa.

XS
SM
MD
LG