Linkuri accesibilitate

Uciderea lui Nasrallah, văzută de la Washingon. Un succes, dar și unele riscuri


Funeralii simbolice pentru liderul libanez Hezbollah, Hassan Nasrallah, duminică la Bagdad (Iran). La Washington, asasinarea lui este privită mai ales cu ușurare.
Funeralii simbolice pentru liderul libanez Hezbollah, Hassan Nasrallah, duminică la Bagdad (Iran). La Washington, asasinarea lui este privită mai ales cu ușurare.

În urma eliminării liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, printr-un atac aerian israelian, administrația Biden a fost pusă într-o poziție delicată, iar oficialii americani au reacționat cu îngrijorare, temându-se de o ripostă puternică din partea Iranului sau a altor grupuri aliate.

Nasrallah a fost descris de președintele SUA, Joe Biden, drept responsabil pentru moartea a sute de americani și pentru o „domnie de teroare de patru decenii”. Biden a subliniat că moartea lui Nasrallah reprezintă „justiție” pentru numeroasele victime, inclusiv mii de americani, israelieni și civili libanezi.

Cu toate acestea, atacul israelian a ridicat semne de întrebare privind comunicarea dintre Statele Unite și aliatul său apropiat, Israel. Oficialii americani au recunoscut că nu au fost informați în prealabil despre atacul care l-a ucis pe Nasrallah și că au fost luați prin surprindere, la fel ca în cazul unei operațiuni anterioare din această lună, când Israelul a detonat dispozitive de comunicație folosite de membrii Hezbollah.

Temeri de riposte anti-americane

Deși administrația Biden a făcut eforturi pentru a promova un armistițiu de 21 de zile între Israel și Hezbollah, acest acord nu s-a materializat.

Israelienii au declarat că nu au fost niciodată aproape de a accepta un astfel de armistițiu. În ciuda apelurilor repetate din partea Washingtonului pentru de-escaladare, Israelul a continuat să lovească Libanul, semnalând că nu va opri campania militară. Pe fundalul acestor evenimente, oficialii americani iau în considerare posibilitatea unor represalii directe din partea Hezbollah sau atacuri din partea altor grupuri proxy iraniene, precum hutiții din Yemen.

Există, de asemenea, temeri privind posibilitatea unor atacuri asupra trupelor americane din regiune sau chiar un atac cu rachete direct din Iran asupra Israelului. În ciuda riscurilor, un oficial american de rang înalt a declarat că Statele Unite sunt „bine poziționate” pentru a face față acestor scenarii.

Un război regional extins?

Escaladarea conflictului între Israel și Hezbollah a amplificat temerile internaționale privind declanșarea unui război regional extins. Hezbollah, unul dintre cele mai importante grupuri proxy ale Iranului, este acum într-o situație de criză, având conducerea decapitată și sistemele de comunicații compromise de către Israel.

Uciderea lui Nasrallah într-un bombardament israelian la Beirut a stârnite proteste în Orientul Mijlociu „extins”, inclusiv la Karachi, în Pakistan.
Uciderea lui Nasrallah într-un bombardament israelian la Beirut a stârnite proteste în Orientul Mijlociu „extins”, inclusiv la Karachi, în Pakistan.

În ultimele luni, Israelul a eliminat nu doar conducerea Hezbollah, ci și structura de comandă a forțelor speciale Radwan, o unitate de elită a organizației. Totuși, nu este clar dacă Hezbollah este dispus să negocieze.

Iranul, care monitorizează îndeaproape situația, pare deocamdată reticent să aprobe un atac major din partea Hezbollah, temându-se că o astfel de acțiune ar putea declanșa represalii devastatoare din partea Israelului, slăbind și mai mult influența iraniană în regiune. Un oficial israelian a subliniat că Iranul „se teme de un război”, având în vedere capacitatea Israelului de a lovi ținte strategice din Iran.

Riscurile ofensivei terestre

În timp ce fostul secretar de stat din administrația Trump, Mike Pompeo, i-a cerut lui Biden să lase Israelul să „termine ceea ce a început”, administrația Biden continuă să facă presiuni asupra Israelului pentru a evita o invazie terestră în Liban, temându-se că aceasta ar putea înrăutăți situația și ar complica eforturile de a slăbi influența Hezbollah în acea țară.

Urmările unui bombardament israelian la Ain Deleb, în Liban, luni, 30 septembrie. Israelul spune că vrea să ducă la capăt „ce a început” în țara vecină de la nord. Casa Albă ar prefera ceva mai limitat.
Urmările unui bombardament israelian la Ain Deleb, în Liban, luni, 30 septembrie. Israelul spune că vrea să ducă la capăt „ce a început” în țara vecină de la nord. Casa Albă ar prefera ceva mai limitat.

În ciuda apelurilor la diplomație, Israelul pare hotărât să continue operațiunile militare, subliniind că obiectivul său principal este de a pune presiune asupra Hezbollah pentru a ajunge la o soluție negociată.

Iranul se vede nevoit să decidă cum să răspundă la moartea lui Nasrallah, având în vedere că Hezbollah reprezintă o componentă esențială în strategia de descurajare a unui posibil atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene.

Eliminarea lui Nasrallah deschide noi oportunități pentru Statele Unite și guvernul libanez de a slăbi influența politică a Hezbollah în Liban. Oficialii americani speră că, prin cooperarea cu guvernul libanez, vor putea întări poziția acestuia și contribui la diminuarea sprijinului pentru Hezbollah în țară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG