Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski l-a demis pe șeful forțelor armate ucrainene


Noul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii
Noul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a înlocuit pe șeful forțelor armate ucrainene - o mișcare care se produce în timp ce Kievul face presiuni pentru legături mai strânse cu NATO și în timp ce războiul său de șapte ani împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei continuă.

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Serhi Nikiforov, a declarat, pe 27 iulie, că generalul Ruslan Homceak va fi înlocuit de generalul Valeri Zalujnii, în calitate de comandant al a aproximativ 250.000 de militari - câți sunt activi în armata ucraineană.

Nikiforov a spus că a fost decizia lui Zelenski de a-l demite pe Homceak. El a sugerat că demiterea este un efort de a stopa disensiunile interne din armata ucraineană. Zalujnii a fost conducătorul comandei nordice a armatei ucrainene.

Zelenski a cerut recent Alianței Nord Atlantice să emită un „da” sau „nu” clar asupra unui plan detaliat de aderare a Ucrainei la alianța transatlantică. Moscova a descris recent aderarea ucraineană la NATO drept „o linie roșie” care nu trebuie trecută în relația Moscovei cu Occidentul democratic.

Administrația președintelui american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Zelenski va efectua prima sa vizită oficială la Washington pe 30 august, când Congresul se află în vacanță de vară. Congresmani americani – atât democrați cât și republicani – au criticat decizia Casei Albe de a organiza vizita în perioada vacanței Congresului, cu atât mai mult cu cât ceilalți doi președinți ucraineni cu viziuni pro-occdentale – Viktor Iușcenko și Petro Poroșenko - în vizitele lor oficiale în Statele Unite s-au adresat Congresului american.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG