Linkuri accesibilitate

Ucraina | Cine a pus la cale presupusa supraveghere a jurnalistului Vitali Portnikov?


Jurnalistul Vitali Portnikov
Jurnalistul Vitali Portnikov

Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a cerut o anchetă amănunțită și transparentă după descoperirea unui dispozitiv de ascultare în apartamentul în care locuia un comentator politic pentru serviciul său ucrainean în regiunea Lvov.

Vitali Portnikov, jurnalist ucrainean proeminent și colaborator de lungă durată al Serviciului ucrainean al RFE/RL, a depus un raport la Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) după ce a descoperit dispozitivul în apartamentul său închiriat la 10 august.

Agenții SBU au inspectat apartamentul lui Portnikov și au îndepărtat echipamentul. Aceștia spun că încă lucrează pentru a stabili capacitățile dispozitivului și modul în care acesta a ajuns acolo.

„Solicităm autorităților ucrainene să investigheze în mod complet și transparent posibila supraveghere a lui Vitaly Portnikov", a declarat Fly, președintele și directorul general al radiodifuzorului finanțat de Congresul american, într-o declarație din 15 august.

„O presă liberă înseamnă libertate față de hărțuire și intimidare. Este important ca guvernele democratice să se asigure că jurnaliștii nu sunt vizați pentru munca lor, chiar și în timp de război.”

XS
SM
MD
LG