Linkuri accesibilitate

Ucraina comemorează deportările tătarilor din Crimeea epocii staliniste


Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy poartă pe 18 mai o cămașă tradițională vișivanka brodată cu motive care, după cum spune el, „simbolizează unitatea popoarelor ucrainean și crimeean”.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy poartă pe 18 mai o cămașă tradițională vișivanka brodată cu motive care, după cum spune el, „simbolizează unitatea popoarelor ucrainean și crimeean”.

Ucraina marchează cea de-a 79-a aniversare a deportării tătarilor din Crimeea în Asia Centrală în perioada stalinistă.

Poporul tătar din Crimeea „a dăinuit și va trăi liber”, în pofida eforturilor de a-l îndepărta de patria sa și de a-l distruge, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la 18 mai, cu ocazia Zilei comemorării victimelor genocidului populației indigene din Crimeea.

„Acum 79 de ani, în această zi, autoritățile sovietice au început deportarea poporului tătar din Crimeea. Populație pe care au vrut să o elimine, să o priveze de casele lor, să o priveze de dreptul la viață”, a declarat șeful statului ucrainean.

Zelenski a făcut legătura între ziua comemorativă și Ziua Vișivankăi, sărbătorită în acest an tot pe 18 mai (a treia zi de joi a lunii). Vișivanka este cămașa ucraineană împodobită cu modele tradiționale de broderie care a devenit un simbol al patriotismului și al rezistenței la agresiunea Rusiei.

„Astăzi port o cămașă specială brodată cu ornamente care simbolizează unitatea popoarelor ucrainean și tătar din Crimeea. Simboluri ale puterii noastre și ale dorinței noastre de a trăi în casa noastră”, a subliniat președintele.

În comunicatul publicat cu ocazia acestei date comemorative, Verhovna Rada a indicat că, după ocuparea peninsulei în 2014, Rusia „a recurs la vechile metode, a început represiunea sistematică, justiția selectivă a poporului tătar din Crimeea".

„Nici de astă dată, obiectivul nu s-a schimbat: distrugerea populației indigene din Ucraina... Doar victoria asupra răului absolut poate pune capăt istoriei crimelor", se arată în apel.

La 18 mai 1944, regimul sovietic a început deportarea întregului popor tătar din Crimeea în Asia Centrală. Pe parcursul a trei zile, aproximativ 200 de mii de persoane au fost scoase, înghesuite cu zeci în vagoane de tren.

În fiecare an, în Crimeea, cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor deportării poporului tătar din Crimeea, au avut loc evenimente de masă, în special un miting de doliu în centrul capitalei Crimeei. Însă, după ocuparea peninsulei de către Rusia, a fost interzisă organizarea unor acțiuni similare în centrul orașului Simferopol.

XS
SM
MD
LG