Linkuri accesibilitate

Ucraina, Crimeea și sancțiunile


Compania lituaniană Run Engineering a livrat filtre către compania rusă Voronez- Aqua – care au ajuns la două fabrici construite în Crimeea, regiunea ucraineană ocupată de Rusia în 2014, releva ancheta realizată de colegii noștri de la proiectul Scheme al serviciului ucrainian împreună cu postul public de radio din Lituania si cu proiectul Scanner. O contribuție la investigația internațională a avut și Deutsche Welle.

Ucraina, Crimeea și sancțiunile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:41 0:00
Link direct

Documentele de export și dovezile fotografice indică faptul că filtrele, inclusiv o componentă care necesită o licență de export, au fost expediate către compania rusă Voronezh-Aqua și același echipament a fost folosit și la centralele din peninsula Crimeea , a constatat investigația jurnalistică.

Ar trebui să fie un obiectiv civil, fără nicio legătură cu Crimeea

Run Engineering a negat că ar greșit cu ceva și a declarat că nu a trimis niciun echipament pentru utilizare în Crimeea anexata.

„Am furnizat toate documentele necesare, dovada că ar trebui să fie un obiectiv civil, fără nicio legătură cu Crimeea, ci într-o altă unitate", a declarat un oficial al companiei lituaniene, Povilas Medeksa, jurnaliștilor

Cu toate acestea, înregistrările exporturilor sugerează că o componentă cheie a filtrului de apă - membranele - a fost achiziționată de Run Engineering de la o filială germană a companiei americane DuPont- Inge - și au fost expediate partenerului rus al Run Engineering.

Dovezile fotografice par să prezinte același echipament, cu aceleași etichete, la facilitățile din apropierea orașelor Simferopol și Sevastopol din Crimeea.

Compania Run Engineering este înregistrată în Kaunas, în Lituania, o zonă economică gratuită care oferă companiilor reduceri fiscale și alte beneficii. A avut un parteneriat de ani de zile cu Voronezh-Aqua - care a fost contractat pentru a lucra la centralele energetice din Crimeea - și i s-a refuzat o licență de export pentru încălcarea regulilor privind posibilul comerț în Crimeea în 2018.

Compania germane Inge, a recunoscut că a avut un parteneriat de afaceri cu Run Engineering, dar a spus că acesta s-a încheiat în 2020 și că nu știe că membranele produse de ea ar fi ajuns în Crimeea.

„În niciun moment, pe parcursul acestei relații cu Run Engineering, Inge GmbH nu a avut cunoștințe sau chiar vreo indicație că produsele livrate acestui client ar fi utilizate la o altă destinație decât cea specificată de client”, a spus Daniela Drossler, purtătorul de cuvânt al DuPont pentru Deutsche Welle.

Jurnaliștii care au făcut aceasta investigație au solicitat și o reacție de la Comisia Europeană cu privire la concluziile anchetei jurnalistice. Până la data publicării materialului Comisia Europeană nu a dat nici un răspuns.

Aceleași două fabrici din Crimeea au fost și în centrul unui alt scandal internațional. Compania germană Siemens a declarat că turbinele sale electrice au fost instalate fără știrea sa în 2017 tocmai la aceste două fabrici , încălcând astfel sancțiunile UE. Rusia – care controlează peninsula ilegal anexată - a negat susținând că a modernizat turbinele existente folosind specialiști și echipamente rusești și nu pe cele de la Siemens.

Siemens a declarat că turbinele au fost vândute Rusiei în 2015 și 2016 pentru o centrală electrică din Taman, în regiunea rusă Krasnodar, de-a lungul strâmtorii Kerch. Dar că ar fi fost apoi transferate în Crimeea de către clientul rus al Siemens, Techno prom eksport, și instalate în noile centrale electrice pe gaz din Crimeea.

Instalarea turbinelor a condus la acțiuni în justitie și la impunerea de noi sancțiuni europene împotriva oficialilor și companiilor rusești.

Siemens spune că turbinele pe gaz pe care le-a vândut către Techno prom export trebuiau instalate într-o fabrică din sudul Rusiei și că compania rusă a încălcat condițiile contractuale, trimițându-le în Crimeea.

De la anexarea ilegală la Rusia în 2014 in peninsula Crimeea au fost înregistrate probleme majore cu furnizarea de apă și de energie , servicii care erau oferite de Ucraina, inainte de anexare. Rusia a promis că facilitățile vor satisface 90% din necesarul de energie al Crimeei.

În martie 2019, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Crimeea la cea de-a cincea aniversare a anxării și a participat la ceremoniile de deschidere a celor două fabrici.

Construcția centralelor electrice din Crimeea, care au început să funcționeze la capacitate maximă în martie 2019, a fost realizată de compania de inginerie rusă Techno prom eksport, care face parte din conglomeratul de stat Rostec.

Datele de export au arătat că firma lituaniana Run Engineering a livrat membranele către Voronezh-Aqua pe 17 decembrie 2018, conform anchetei efectuate de jurnalisti.

În aceeași zi, licența Run Engineering de a exporta astfel de mărfuri a fost revocată din cauza suspiciunilor autorităților lituaniene că echipamentele furnizate ar putea ajunge în Crimeea. Ancheta jurnalistică a constatat că expedierea a fost efectuată cu doar câteva zile înainte de revocarea licenței de export.

Un oficial vamal lituanian a declarat că mărfurile care fac obiectul unei interdicții de export pot uneori să evite controlul vamal.

„Nu toate bunurile exportate sunt verificate", a declarat Asta Kriauceli unaite, directoarea Unității Teritoriale de Prevenire a Fraudelor Vamale din Kaunas, care a subliniat că articolele interzise nu vor mai fi disponibile pentru export ulterior.

Pavilas Medeksa de la Run Engineering a declarat că firma sa nu a exportat nicio membrană furnizată de compania germana Inge după revocarea licenței din 17 decembrie 2018 și că nici nu a expediat articole în Crimeea anexata. „Am exportat echipamente, nu membrane care necesită o licență. Este ca și cum am exporta o mașină, dar nu un motor. Noi nu le furnizăm, compania și le cumpără singură. Poate fi votba de producători germani, olandezi, japonezi, chinezi ( care sa le furnizeze) ", a declarat Medeksa jurnalistilor care au facut investigația.

Documentele arată că Run Engineering este deținută printr-o companie înregistrată în Cipru de Marina Karmișeva, care are cetățenie cipriotă și care are și alte legaturi de afacere cu Rusia si anume cu compania de stat Rosneft, gigantul petrolier rus condus de Igor Sechin, asociat de lungă durată al liderului de la Kremlin.

Mai multe companii care au legături cu compania lituaniana conduisa de Marina Karmișeva au, de asemenea legaturi de afaceri si cu politicianul ucrainian Viktor Medvedciuk,un alt apropiat al lui Vladimir Putin.

Medvedciuk este șeful consiliului politic al Platformei de opoziție-Pentru viață, cel mai mare grup de opoziție din parlamentul ucrainean și se află sub sancțiuni ucrainene fiind acuzat de înaltă trădare și de exploatare ilegală a resurselor naturale din Crimeea.

Eforturile jurnalistilor care au realizat aceasta investigatie de a ajunge la Marina Karmișeva pentru comentarii fata de cele expise în acest articol, nu au avut success, precizeaza postul nostru de radio.

XS
SM
MD
LG