Linkuri accesibilitate

Ucraina, energia și omicron domină agenda summit-ului UE de joi


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în Parlamentul European, Bruxelles, 15 decembrie 2021.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în Parlamentul European, Bruxelles, 15 decembrie 2021.

Agenda summit-ului de joi, 16 decembrie al liderilor Uniunii Europene va fi dominată de criza migranților din Belarus, pandemia de coronavirus și apariția noii tulpini omicron, energie și tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia.

UE a îndemnat Rusia să reducă tensiunile regionale provocate de o masare fără precedent de trupe în zona de graniță cu Ucraina, ceea ce a făcut să crească temerile că Moscova ar planifica o incursiune militară în țara vecină. În cazul unui atac, UE, Marea Britanie și Statele Unite au avertizat deja Rusia că vor impune sancțiuni economice de o duritate „fără precedent”.

Rusia, pe de altă parte, neagă că are intenția de a lansa un atac în Ucraina, acuză Occidentul și NATO de creșterea tensiunilor regionale, inclusiv în Marea Neagră și cere garanții juridice de data aceasta că Alianța Nord-Atlantică va pune capăt extinderii spre est, începând cu Ucraina și nu va amplasa noi sisteme de arme în apropierea graniței sale vestice.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au fost deja în centrul atenției summit-ului Parteneriatului Estic, de miercuri 15 decembrie, la care liderii Uniunii Europene s-au întâlnit cu omologii din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova și Ucraina (Belarus face parte din programul Parteneriatului dar nu a fost prezentă la Bruxelles).

În marginea acestui summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu președintele Franței, Emmanuel Macron și noul cancelar la Germaniei, Olaf Scholz și despre reluarea negocierilor cu Rusia privind conflictul din estul Ucrainei, în formatul „Normandia”.

Creșterea prețurilor la energie și amenințarea unei inflații galopantei sunt de asemenea pe agenda summitului UE. Aceste discuții vor readuce în atenție și controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2, care aduce gaz din Rusia, direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina. Certificarea gazoductului – un proiect al concernului rus Gazprom - este blocată pentru moment la Autoritatea pentru Reglementare din Germania.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Va fi necesară și aprobarea Comisiei Europene, care verifică dacă proiectul respectă legile UE în domeniul energiei, mai precis așa-numitul pachet energetic 3, cel care cere o separare între producătorul de gaz, exportator și distribuitor.

Noua ministră germană de externe, Annalena Baerbock a avertizat că Nord Stream 2 va fi blocat dacă Rusia atacă Ucraina.

Pe de altă parte, gazoductul ar asigura alimentarea cu gaze a pieței europene, care este acum în criză și se confruntă cu o explozie a prețurilor la energie.

Vezi și: „Dictionar european”, despre UE și R. Moldova, cu corespondenții Europei Libere la Bruxelles și Chișinău:

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG