Linkuri accesibilitate

Ucraina: exportul de cereale prin porturile maritime ar putea fi reluat săptămâna aceasta


Combină pe un lan de orz, regiunea Harkov, 2022.
Combină pe un lan de orz, regiunea Harkov, 2022.

Kievul se așteaptă ca primele exporturi de cereale să plece din porturile de la Marea Neagră încă „în această săptămână”, în ciuda atacurilor rusești cu rachete de sâmbătă, de la Odesa.

„Ne așteptăm ca acordul [ruso-ucrainean de la Istanbul] să înceapă să funcționeze în zilele următoare”, a declarat la o conferință de presă ministrul ucrainean al Infrastructurii, Olexandr Kubrakov, care a condus delegația Ucrainei la negocierile de la Istanbul.

Adjunctul său, Iuri Vaskov a declarat, citat de Interfax-Ucraina, că primul port redeschis va fi cel de la Cernomorsk, regiunea Odesa, urmat de portul comercial Odesa.

Vinerea trecută, la Istanbul, oficialii ONU care au mediat, alături de Turcia, semnarea acordului ruso-ucrainean privind reluarea exporturilor de cereale, erau optimiști că primele vase ar putea pleca încă de a doua zi, cu șansa să se ajungă la rata de dinainte de război, de peste 4,5 milioane de tone pe lună, în câteva săptămâni. Numai că a două zi, rachetele rusești au lovit portul Odesa.

Ucraina nu renunță la planul de a relua exportul de cereale prin porturile de la Marea Neagră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00

Luni, 25 iulie, prețurile la grâu au crescut brusc, după atacul de la Odesa, deși Kremlinul a asigurat că ținta erau instalații militare, fără să afecteze exporturile de cereale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlin-ului, Dmitri Peskov, a declarat că cele două rachete Kalibr care au aterizat lângă o stație de pompare din portul Odesa au vizat „exclusiv” infrastructura militară.

„Acest lucru nu poate și nu ar trebui să afecteze” reluarea exporturilor, le-a mai spus Peskov reporterilor.

Cu toate acestea, contractele „futures” pe grâu de la Bursa agricolă din Chicago au crescut cu aproape 4%, recâștigând o mare parte din terenul pierdut după semnarea acordului.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui, dar invazia Rusiei și blocarea porturilor ucrainene au oprit transporturile.

Ca urmare, alimentele s-au scumpit semnificativ la nivel mondial, lăsând milioane de oameni din țările sărace în pragul foametei și stârnind temeri că pe acest fundal ar putea să izbucnească un val de tulburări sociale.

Acordul de la Istanbul privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră este valabil patru luni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG