Linkuri accesibilitate

Ucraina își intensifică presiunile diplomatice la reuniunea de la Ramstein și la ONU


Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina va primi „în curând” tancurile M1 Abrams din Statele Unite promise la începutul acestui an. (foto de arhivă)
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina va primi „în curând” tancurile M1 Abrams din Statele Unite promise la începutul acestui an. (foto de arhivă)

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat, înaintea reuniunii miniștrilor apărării ucraineni și aliați care a avut loc în Germania pe 19 septembrie, că Ucraina înregistrează progrese „constante” în contraofensiva lansată acum trei luni împotriva forțelor rusești invadatoare.

Reuniunea de la Ramstein, Germania, este cea de-a 15-a întâlnire a așa-numitului format Ramstein, însă prima pentru noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, numit în urma unei remanieri prin care președintele Volodymyr Zelenski s-ar ajunge la „o nouă direcție” decizională și strategică în războiul total de 18 luni. Kievul încearcă să profite de victoriile recente pe câmpul de luptă pentru a obține noi ajutoare internaționale de arme, muniții și logistică.

Reuters a citat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării care a declarat că reuniunea de la Ramstein a fost o oportunitate „de a auzi chiar de la ministrul Umerov care este viziunea sa, care sunt prioritățile sale”.

„Democrațiile precum Ucraina au... schimbări în conducere tot timpul", a declarat oficialul anonim. „Ne așteptăm la continuitate de la Kiev”.

Lloyd a afirmat că „contraofensiva continuă să înregistreze progrese constante” adăugând, în deschiderea reuniunii Grupului de contact pentru apărare din Ucraina la Ramstein, Germania, că „trupele ucrainene curajoase străpung liniile puternic fortificate ale armatei de agresiune a Rusiei". El a mai spus că Ucraina va primi „în curând” tancurile M1 Abrams din partea Statelor Unite, promise la începutul acestui an ca parte a unei ajutor de 43 de miliarde de dolari, asistență americană pentru securitate.

„Sunt încântat să anunț că tancurile M1 Abrams pe care Statele Unite se angajaseră acum ceva vreme să le trimită vor ajunge în curând în Ucraina", a declarat Austin, potrivit AFP.

La scurt timp după discursul lui Austin, Reuters cita agenția daneză de știri Ritzau, care a relatat că ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen a anunțat că Copenhaga va dona alte 45 de tancuri Ucrainei: 30 de tancuri Leopard 1 și 15 T-72.

Armatele occidentale au promis deja aproximativ 100 de tancuri avansate Leopard 2, alături de 14 tancuri Challenger 2 furnizate de Marea Britanie și 31 de tancuri M1 Abrams din partea Statelor Unite.

Pe de altă parte, însă, Ucraina pare să fie tot mai presată de Statele Unite și de alți aliați ai acestora să demonstreze că înregistrează succese pe front. Unii politicieni și observatori au criticat ritmul de luptă al armatei ucraineană care încearcă să recucerească zonele ocupate de Rusia din sudul și estul Ucrainei.

Între timp, Volodimir Zelenski a remaniat drastic domeniul apărării, înlocuind ministrul apărării și pe șase dintre adjuncții lui. Președinte Ucrainei spune că erau necesare „noi abordări” ale contraofensivei Kievului lansate acum patru luni.

Președintele Ucrainei se află la New York la reuniunea Adunării Generale ONU și urmează să se întâlnească cu parlamentari americani de rang înalt și alți oficiali la Washington la sfârșitul acestei săptămâni.

După sosirea sa la New York, Zelenski a vizitat un spital unde sunt tratați soldații ucraineni grav răniți, oferindu-le unora medalii pentru curaj.

XS
SM
MD
LG