Linkuri accesibilitate

Ucraina se pregătește pentru reuniunea Grupului de Contact, așteptând „decizii ferme”


O femeie salvează icoanele din ruinele unei biserici distruse de un atac cu rachete rusești în satul Komișuvaha, 16 aprilie.
O femeie salvează icoanele din ruinele unei biserici distruse de un atac cu rachete rusești în satul Komișuvaha, 16 aprilie.

Ucraina se pregătește pentru reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat președintele Volodimir Zelenski la 17 aprilie.

Zelenski a spus în discursul său video de aseară că a purtat „discuții pregătitoare” înainte de reuniunea din 21 aprilie a grupului de contact format din zecile de țări care au furnizat armament Kievului.

El a adăugat că Ucraina se așteaptă la „luarea unor decizii ferme care să fie proporționale cu perspectivele de pe câmpul de luptă” în cadrul următoarei reuniuni a susținătorilor Ucrainei în așa-numitul format Ramstein.

Unul dintre subiectele principale ale reuniunii va fi, după toate probabilitățile, furnizarea de muniție către Ucraina. Zelenski a vorbit pe acest subiect cu comandanții forțelor armate ucrainene la 17 aprilie. Nu doar furnizarea a fost discutată „ci și tot ceea ce ține de producție - atât de către stat, cât și de către companii private”.

În timp ce luptele continuă în regiunea Donețk, oficialii ucraineni au declarat că câștigă timp înainte de o contraofensivă așteptată, epuizând totodată forțele și proviziile rusești în luptele din Bahmut și din jurul acestuia.

Rugăciuni în „zona cenușie”: geniștii ucraineni de pe linia frontului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

Oleksi Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a spus că Ucraina va lansa contraofensiva atunci când va fi pregătită, adăugând că este doar o chestiune de timp până când țara va atinge nivelul necesar de pregătire militară pentru a face acest lucru.

Danilov a declarat într-un interviu cu jurnaliștii de la AP că, prin livrarea de vehicule blindate grele și muniție, aliații Ucrainei ajută Kievul să acumuleze echipamentul tehnic necesar pentru a lansa atacul. Dar el și-a exprimat, de asemenea, frustrarea că țările aliate uneori „promit un lucru și fac un lucru complet diferit”. El nu a dat detalii.

Statul Major General al Ucrainei a informat că trupele rusești continuă să își concentreze acțiunile ofensive asupra orașelor și localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk.

Apărătorii ucraineni au respins mai mult de 50 de atacuri inamice pe aceste axe, Bahmut și Mariinka rămânând în epicentrul ostilităților, a declarat Statul Major General în raportul său din seara zilei de 17 aprilie.

Statul Major General informase mai înainte că forțele ruse au lansat 25 de lovituri cu rachete de la sistemele de rachete antiaeriene S-300 și 42 de atacuri aeriene asupra orașelor Zaporojie și Komișuvaha din regiunea Zaporojie, precum și asupra orașului Snihurivka din regiunea Nikolaiev.

„S-au înregistrat morți și răniți în rândul populației civile, au fost avariate blocuri și case, iar instituții de învățământ, spitale, biserici și alte obiective de infrastructură civilă au fost distruse sau avariate", a precizat armata, fără a preciza numărul victimelor.

Șeful administrației din Zaporojie, Iuri Malașko, a declarat pe Telegram că cel puțin un civil a fost rănit în oraș ca urmare a bombardamentelor rusești.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat că luptătorii din grupul de mercenari Wagner au capturat încă două blocuri din Bahmut. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent. Ministerul rus al Apărării susține că șapte mercenari britanici au fost uciși în luptele din Ucraina. Ministerul nu a oferit detalii suplimentare și nici nu a dat detalii despre locul bătăliei. Nici oficialii Ministerului britanic al Apărării și nici guvernul britanic nu au comentat declarația Rusiei.

Între timp, la 17 aprilie, Slovacia a călcat pe urmele Ungariei și Poloniei, anunțând că va întrerupe temporar importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina.

Polonia și Ungaria își anunțaseră intenția de a interzice importurile de produse agricole pe 15 aprilie, afirmând că această decizie își propune să protejeze sectoarele agricole locale, după ce fermierii s-au plâns că veniturile lor au fost reduse de circulația fără taxe vamale a unor cantități mari de produse ucrainene ieftine.

La 17 aprilie, Ucraina și Polonia au început discuțiile pentru a ajunge la un acord privind exporturile de cereale, liderii polonezi declarând că aceste negocieri nu au niciun impact asupra sprijinului politic și militar pe care-l acordă Ucrainei. Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia a invadat-o în februarie anul trecut.

La rândul său, Ucraina a declarat că va încerca să obțină redeschiderea tranzitului de alimente și cereale prin Polonia ca „prim pas” în cadrul discuțiilor de la Varșovia.

De asemenea, ministrul agriculturii, Mikola Solski, a afirmat că, în această săptămână, vor avea loc discuții suplimentare în România, pe 19 aprilie, și în Slovacia, pe 20 aprilie. Comentariile ministrului au fost publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

Separat, Ministerul Apărării din Slovacia a anunțat pe 17 aprilie că a predat toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei. Primele patru avioane au fost predate luna trecută, restul de nouă fiind, de asemenea, „predate cu succes forțelor ucrainene”, a anunțat serviciul de presă al ministerului.

XS
SM
MD
LG