Premierul Ucrainei Volodimir Groisman se află în Moldova, unde a avut întrevederi cu premierul Pavel Filip și împreună cu acesta a participat la încheierea forumului „Moldova Business Week 2017”. După-amiază, premierul de la Kiev s-a întâlnit și cu speakerul Parlamentului, Andrian Candu. Radio Europa Liberă a urmărit vizita și a pus-o și în contextul relațiilor externe ale Moldovei.
Ajutat de Kiev, încet, dar sigur, Chișinăul pune stăpânire pe segmentul transnistrean al frontierei sale cu Ucraina, comenta în iunie presa de la Chişinău instalarea primului punct de control comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, cel de la Cuciurgani-Pervomaisk.
În baza acordului semnat astăzi de cei doi premieri, puncte similare de control în comun ar urma să apară în viitor pe tot segmentul transnistrean al frontierei estice a Republicii Moldova, aceasta fiind şi cea mai importantă înţelegere la care au ajuns astăzi Filip şi Groisman.
Deşi Ucraina şi Moldova conveniseră asupra subiectului încă în urmă cu 20 de ani, în realitate lucrurile nu s-au mişcat din loc. Acum totul se întâmplă, aşa cum spun experţii, în primul rând graţie schimbării atitudinii părţii ucrainene. Ucraina, spun ei, care a ajuns să simtă pe propria piele pericolul agresiunii ruse sub formă de separatism, a acceptat în sfârşit să sprijine Chişinăul în dorinţa lui de a-şi controla frontiera estică.
„A fost semnat un acord foarte important pentru Republica Moldova, care prevede lansarea punctelor de trecere comune pe tot segmentul frontierei estice. Primul punct de acest fel, lansat la Cuciurgani - Pervomaisk, s-a dovedit a fi foarte benefic. Şi oamenii de afaceri, şi cetăţenii au simţit deja că el a adus mai puţine proceduri birocratice şi mai puţin timp pierdut în vamă”, a spus astăzi, în prezenţa omologului său ucrainean, premierul moldovean Pavel Filip.
„Ucraina şi Republica Moldova au relaţii excelente, aşa cum e firesc să fie între ţări vecine care se respectă şi se confruntă cu probleme similare”, a mai spus cu entuziasm premierul.
Ideea că Ucraina şi Republica Moldova au în acest moment mult mai multe lucruri care le apropie decât cele ce le desparte este împărtăşită mai ales de experţii în politică externă de la Chişinău, printre ei Nicolae Afanas de la IRIM (Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova):
„Astăzi noi facem front comun în dorinţa de reintegrare a R. Moldova, or stabilitate şi pace în R. Moldova înseamnă stabilitate pentru graniţa de vest a Ucrainei. În cel de-al doilea rând, ceea ce ne apropie e că şi Ucraina, şi R. Moldova şi-au declarat intenţia de a se integra în spaţiul european, Ucraina şi în cel euroatlantic. Şi trei: relaţia destul de dificilă cu Rusia. Ucraina are o poziţie foarte clară de duşman, iar R. Moldova trece şi ea printr-o etapă foarte dificilă datorită dualităţii politicii externe, cu parlamentul şi guvernul de o parte, şi preşedinţia cu altă agendă în raport cu Federaţia Rusă.”
Premierul Pavel Filip a mai anunţat astăzi că aproape a convenit împreună cu omologul său ucrainean asupra unei soluţii pentru conducătorii auto moldoveni. Aceştia întâmpină dificultăţi la trecerea frontierei din cauza legislaţiei migraţionale ucrainene ce nu le permite unui cetăţean moldovean aflarea pe teritoriul statului vecin decât timp de 180 de zile într-un an.
Soluţia, care ar urma să intre într-un viitor acord, ar trebui să fie tranşată în cel mult o lună, a mai anunţat Filip.
Premierul moldovean a reiterat, de asemenea, că s-a asigurat, şi cu prilejul acestei întrevederi cu premierul ucrainean, că Kievul, care intenţionează construcţia a șase hidrocentrale noi pe râul Nistru, nu va întreprinde nimic în acest sens fără o expertiză europeană pe care cele două state au de gând să o solicite UE.