Linkuri accesibilitate

Ucraina pretinde că ofițerii ruși și-ar pregăti evacuarea familiilor din stânga Nistrului


Tinere pozând lângă un tanc în timpul unor exerciții militare comune ale forțelor transnistrene și militarilor ruși din GOTR, noiembrie 2019

Statul major al forțelor armate ale Ucrainei spune că în regiunea transnistreană se fac pregătiri pentru a fi evacuate familiile ofițerilor din Grupul Operative de Trupe Ruse.

Într-o postare pe Facebook, se mai spune că unitățile acestui grup de trupe ruse continuă să se afle în stare de pregătire deplină de luptă, forțele transnistrene se află în stare de alertă, iar situația din regiune „rămâne dificilă”.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat imediat aceste relatări, care nu au putut fi verificate din surse independente. Nu este limpede pe ce căi pot fi evacuate familiile ofițerilor ruși din regiunea transnistreană.

Ceva mai devreme, pe rețelele de socializare au apărut imagini de la punctul de trecere Pervomaisc - Cuciurgan, unde autoritățile ucrainene ar fi instalat blocuri masive de beton pentru a împiedica accesul din regiunea transnistreană în Ucraina.

Instalarea blocurilor de beton, dacă se confirmă, are loc după o serie de incidente în regiunea transnistreană pe 25-27 aprilie și a readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.

În primele zile ale invaziei rusești declanșată la 24 februarie, autoritățile ucrainene au detonat un pod feroviar ce făcea legătura între regiunea transnistreană și Odesa situat la mai puțin de 2 kilometri de punctul de trecere rutier blocat acum.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG