Linkuri accesibilitate

UE adoptă un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Republicii Belarus


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană urmează să adopte un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Republicii Belarus pentru a adăuga pe lista sancționaților

17 persoane și 12 entități bănuite de implicare în presupusa orchestrare a unei crize a imigranților la granița estică a blocului comunitar. Radio Europa Liberă a obținut o copie a documentului înainte de adoptarea lui preconizată de către ambasadorii Uniunii Europene pe 1 decembrie.

Lista noilor sancționați include compania aeriană belarusă Belavia și companiile de turism acuzate că au participat la aducerea în Belarus a mii de imigranți, în principal din Orientul Mijlociu, pentru a fi direcționați către Polonia, Lituania și Letonia. Mai urmează a fi sancționați procurori, judecători și alți demnitari despre care se crede că ar fi ajutat regimul lui Alexandr Lukașenka să reprime protestele pro-democrație după alegerile prezidențiale disputate din august 2020.

Uniunea Europeană îl acuză pe Lukașenka de declanșarea unui „atac hibrid” asupra granițelor sale, folosind imigrații, ca răspuns la sancțiunile europene impuse până acum Minskului pentru înăbușirea protestelor.

XS
SM
MD
LG