Linkuri accesibilitate

UE nu suspendă, ci amână aprobarea planului de redresare al Ungariei


Premierul ungur Viktor Orban la Bruxelles, 25 iunie 2021.
Premierul ungur Viktor Orban la Bruxelles, 25 iunie 2021.

Comisia Europeană ar putea să amâne deblocarea celor 7 (șapte) miliarde de euro care i-ar fi revenit Ungariei (7,2 miliarde, mai precis) pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) post-Covid până nu pune pe picioare un mecanism fiabil care să garanteze că banii sunt folosiți corect. Comisia ar fi trebuit să aprobe planul Ungariei până luni 12 iulie, relatează Politico.eu, dar nu-și va da pentru moment acordul. Oricum, acest plan trebuie aprobat și de Consiliul European.

Ar fi prima oară că se aplică noua regulă a condiționării, prin suspendarea fondurilor destinate Ungariei, până când nu se vor lămuri condițiile folosirii lor. Condiționarea nu este legată însă direct de statul de drept, ci de controlul asupra utilizării corecte a fondurilor europene, o departajare intenționată, precizează diplomați europeni pentru Politico.

Miercuri, Dacian Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European fusese primul care pe Twitter anunțase „suspendarea” planului ungar de către Comisia Europeană.

Ulterior, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a nuanțat informația, afirmând că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei. „(...)nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova. Iar Comisia Europeană nu este obligată prin nici o regulă să respecte datele decise pentru a aproba aceste planuri naționale de redresare.

XS
SM
MD
LG