Inflația din zona euro a crescut peste pragul de 10% în luna octombrie, evidențiind gravitatea crizei costului vieții din Uniunea Europeană și punând mai multă presiune asupra Băncii Centrale Europene.
În septembrie, Banca Centrală Europeană a efectuat cea mai mare majorare a dobânzii din istoria sa, adică 75 de puncte de bază, ducând rata oficială la 1,25%. BCE a anunțat și noi creșteri ale ratelor dobânzilor în lunile următoare, fără a ține cont de consecințele asupra creșterii economice și a forței de muncă.
Evident, conflictul din Ucraina și instrumentalizarea de către Rusia a livrărilor de gaze spre Europa, ca represalii pentru sancțiunile economice, au contribuit la creșterea prețurilor la energie. În plus, cea mai recentă intervenție a OPEC a „turnat gaz peste foc” — pentru a spune așa — prin reducerea producției de combustibili fosili. Pentru a ajuta gospodăriile să treacă peste această perioadă, guvernele europene sporesc acum măsurile de sprijin fiscal.
Uniunea Europeană a implementat un răspuns coordonat între statele membre pentru a consolida securitatea energetică a Europei în așteptarea iernii. Măsuri care probabil vor avea consecințe grave asupra producției industriale și asupra țărilor cu un sector industrial puternic (Germania și Suedia de exemplu). UE și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv de umplere a stocurilor de gaze naturale la 80% pentru această lună noiembrie – obiectiv atins cu succes – pentru a evita întreruperi majore în aprovizionarea cu energie în timpul iernii.
Inflația cu două cifre
Datele preliminare publicate luni de biroul de statistică al Europei, Eurostat, au arătat că inflația totală a ajuns la 10,7% anual în această lună. Asta reprezintă cel mai ridicat prag lunar al inflației înregistrat vreodată de la formarea zonei euro. Blocul format din 19 membri s-a confruntat cu prețuri mari, în special la energie și alimente, în ultimele 12 luni. Dar creșterile au fost accentuate de invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.
Acest lucru s-a dovedit a fi din nou inevitabil, costurile cu energia fiind estimate a fi avut cea mai mare creștere anuală în octombrie, la 41,9% de la 40,7% în septembrie. Prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut și ele în aceeași perioadă, urcând cu 13,1% de la 11,8% în luna precedentă.
Inflația în Italia a depășit 12%
Datele de luni vin după ce țările individuale au raportat estimări rapide îngrijorătoare săptămâna trecută. În Italia, inflația totală a depășit previziunile analiștilor, atingând 12,8%. Germania a anunțat că inflația a crescut la 11,6%, iar în Franța cifra a ajuns la 7,1%. Diferitele valori reflectă măsurile luate de guvernele naționale, precum și nivelul de dependență pe care națiunile lor îl au sau nu de hidrocarburile rusești.
Banca Centrală Europeană - a cărei țintă principală este controlul inflației - a confirmat joi noi creșteri ale ratelor dobânzilor în lunile următoare, în încercarea de a reduce prețurile. Într-o declarație, BCE a spus că a făcut „un progres substanțial” în normalizarea ratelor din zona euro, dar că „se așteaptă să crească în continuare ratele dobânzilor, pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta pe termen mediu de 2%.
Până acum, zona euro a evitat o recesiune, dar o încetinire economică este evidentă. Mai mulți economiști prevăd că va exista o contracție a PIB-ului în trimestrul curent.
Sunt, totuși, și țări din zona euro în care inflația a crescut chiar cu peste 20%. Acestea includ Estonia, Letonia și Lituania.