Linkuri accesibilitate

Von der Leyen: UE nu este „întreagă” fără Ucraina, Moldova, Georgia și Balcanii de Vest


Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European pentru dezbaterea despre starea Uniunii Europene, Strasbourg, Franța, 14 septembrie 2022.

Uniunea Europeană „nu este întreagă" atât timp cât Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest nu devin membre, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prezentă în Parlamentul European pentru a dezbaterea despre „starea Uniunii Europene”, von der Leyen a declarat între altele:

„Vreau să le spun următoarele cuvinte cetăţenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceţi parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”

Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Ucraina sunt ţări candidate la aderarea la UE.

Georgia, care a depus cererea de aderarea împreună cu R. Moldova mai are de îndeplinit o serie de condiții, înainte de a primi statutul de candidat.

Ursula von der Leyen a argumentat că Uniunea Europeană trebuie să susțină țările cu aspirații de aderare „pentru că drumul către democraţii puternice şi cel către Uniunea noastră este aceleaşi".

Dialogul cu țările din afara UE trebuie să aibă loc și în afara „procesului de aderare”, motiv petru care Ursula von de Leyen a declarat că susține ideea creării unei Comunități politice europene, inițiată de Franța.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG