Linkuri accesibilitate

UE trebuie să-și țină promisiunea de a continua extinderea (Angela Merkel)


Cancelara germană Angela Merkel la Tirana, alături de premierul Edi Rama, Albania, 14 septembrie 2021.
Cancelara germană Angela Merkel la Tirana, alături de premierul Edi Rama, Albania, 14 septembrie 2021.

Cancelara germană Angela Merkel și-a încheiat călătoria de adio în Balcani, promițând la Tirana că „indiferent de cine câștigă alegerile germane, orice nou cancelar va avea o inimă pentru regiune”. Merkel s-a aflat marți la Tirana, a doua zi a unei călătorii de adio în Balcanii de Vest. După 16 ani la conducerea țării, cancelara se retrage din politică la sfârșitul lunii septembrie, după alegerile generale din 26 septembrie la care nu mai candidează.

Marți, la Tirana, Merkel s-a întâlnit cu premierul albanez Edi Rama și cu liderii altor cinci state din Balcanii de Vest care se străduiesc să adere la Uniunea Europeană. În ziua precedentă, la Belgrad, ea a spus că unul dintre obiectivele Germaniei este ca toate cele șase state - Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina și Kosovo - să adere la Uniunea Europeană, dar că „mai au un drum lung” până acolo.

Cu toate acestea, în Tirana, Merkel a criticat unele vechi state membre ale Uniunii Europene care par să dea semnale că nu și-ar mai dori o nouă extindere a UE.

„Dacă sunt îndeplinite condițiile pentru aderare sau pentru începerea discuțiilor de aderare, atunci UE trebuie să se țină de cuvânt", a spus Merkel.

Pe de altă parte, după un veto al Bulgariei, negocierile de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord au fost amânate, în pofida faptului că cele două state au îndeplinit toate criteriile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG