Linkuri accesibilitate

UE va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 500 de milioane de euro


Tancul antiaerian Gepard al forțelor armate germane Bundeswehr, în timpul unor exerciții mililiare de la Munster, în 2007

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro. Borrell, vorbind reporterilor în marja reuniunii miniștrilor de externe din țările Grupului celor șapte - G7, din Germania, pe 13 mai, a spus că sprijinul militar va consta din arme grele, cum ar fi tancuri și artilerie, și va ridica ajutorul UE pentru Ucraina, în total, la aproximativ 2 miliarde de euro.

„Un nou impuls pentru sprijinul militar. (Va fi) mai multă presiune asupra Rusiei cu sancțiuni economice, prin continuarea izolării internaționale a Rusiei și combaterea dezinformării”, a spus Borrell.

De asemenea, el s-a declarat încrezător că în zilele următoare se va putea ajunge la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc.

„Sunt sigur că vom ajunge la un acord. Avem nevoie de el și îl vom avea. Trebuie să scăpăm de dependența de petrol față de Rusia”, a spus oficialul UE.

„Dacă nu există un acord la nivelul ambasadorilor, atunci luni, 16 mai, miniștrii de externe vor trebui să dea impulsul politic”.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a cerut ca mai mult armament să fie livrat Ucrainei.

„Este foarte important în acest moment să menținem presiunea asupra [președintelui rus] Vladimir Putin prin furnizarea de mai multe arme către Ucraina, prin creșterea sancțiunilor”, a spus Truss în marja reuniunii.

„Unitatea G7 a fost vitală în timpul acestei crize pentru a proteja libertatea și democrația și vom continua să lucrăm împreună pentru a face exact acest lucru”, a spus șefa diplomației de la Londra.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG