Linkuri accesibilitate

Ultimatumul trece, disputa dintre Maia Sandu și socialiști rămâne


Replicile celor mai puternice femei din stat au fost alese la Concursul de Replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook. Învingătoare - Tatiana Vasilache
Replicile celor mai puternice femei din stat au fost alese la Concursul de Replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook. Învingătoare - Tatiana Vasilache

La 9 martie, când unii încă nu se treziseră din emoțiile sărbătorii Zilei internaționale a femeii, a trecut termenul-limită dat de PSRM președintei Maia Sandu pentru a desemna un premier.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, spusese că șefa statului are răgaz până la 9 martie să o numească premier pe candidata agreată de PSRM și de aliații lui din parlament, Mariana Durleșteanu. Dacă nu, a sugerat Dodon, socialiștii ar putea iniția măsuri care să facă funcția Maiei Sandu decorativă, cum a fost până în 2016.

Președinta a respins din start avertismentul, numindu-l „ultimatum”, și a repetat ideile ei constante din această criză, legate de lipsa de legitimitate a parlamentului și nevoia alegerilor anticipate.

Întărind impresia că nici una din forțele politice angajate în criza curentă nu le poate face celorlalte mai nimic, la 11 martie, când și-au convocat Comitetul Executiv, socialiștii nu au putut anunța vreo mare mutare în șahul politic cu președinta, ci doar noi „demersuri juridice” pe care nu le-au precizat.

Astfel, în prima jumătate a lunii, în vreme ce cazurile de COVID-19 se înmulțeau alarmant, iar vaccinurile se puteau numără pe degetele a câteva mii de mâini, politicienii moldoveni au demonstrat că la crize se pricep.

V-ar mai putea interesa:

Socialiștii lui Igor Dodon dezbat cât de hotărâte le pot fi „acțiunile politice mai hotărâte” împotriva președintei Maia Sandu

Britanicii ar trimite în Moldova banii luați lui Luca Filat, dar nu sunt siguri cui

Liderii socialiștilor moldoveni așteaptă Sputnik-ul la Chișinău din clipă în clipă

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG