La 9 martie, când unii încă nu se treziseră din emoțiile sărbătorii Zilei internaționale a femeii, a trecut termenul-limită dat de PSRM președintei Maia Sandu pentru a desemna un premier.
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, spusese că șefa statului are răgaz până la 9 martie să o numească premier pe candidata agreată de PSRM și de aliații lui din parlament, Mariana Durleșteanu. Dacă nu, a sugerat Dodon, socialiștii ar putea iniția măsuri care să facă funcția Maiei Sandu decorativă, cum a fost până în 2016.
Președinta a respins din start avertismentul, numindu-l „ultimatum”, și a repetat ideile ei constante din această criză, legate de lipsa de legitimitate a parlamentului și nevoia alegerilor anticipate.
Întărind impresia că nici una din forțele politice angajate în criza curentă nu le poate face celorlalte mai nimic, la 11 martie, când și-au convocat Comitetul Executiv, socialiștii nu au putut anunța vreo mare mutare în șahul politic cu președinta, ci doar noi „demersuri juridice” pe care nu le-au precizat.
Astfel, în prima jumătate a lunii, în vreme ce cazurile de COVID-19 se înmulțeau alarmant, iar vaccinurile se puteau numără pe degetele a câteva mii de mâini, politicienii moldoveni au demonstrat că la crize se pricep.
V-ar mai putea interesa:
Britanicii ar trimite în Moldova banii luați lui Luca Filat, dar nu sunt siguri cui
Liderii socialiștilor moldoveni așteaptă Sputnik-ul la Chișinău din clipă în clipă