Satul Vulcănești din raionul Nisporeni a fost pe parcursul ultimului an ținta unui proiect de integrare a copiilor de etnie romă în sistemul educațional. Inițiativa a fost pusă în aplicare de UNICEF Moldova împreună cu Centrul de resurse pentru tineret „Dacia”, care au lucrat din 2017 cu autoritățile locale, părinții și profesorii din comunitate. Astăzi, spre deosebire de ceilalți ani, la ceremonia de sfârșit de an de la gimnaziul din sat, au participat aproape toți copiii romi de vârstă școlară din sat.
Anul trecut, la careul de sfârșit de an de la gimnaziul din Vulcănești veniseră şapte elevi, exact atâția câți au frecventat școala pe parcursul anului 2016-2017. Astăzi, curtea instituţiei a fost mai aglomerată ca niciodată, pentru că numărul celor care au venit pe parcursul anului la ore a crescut de zece ori, spun cu mândrie localnicii. Pentru comunitate este o adevărată performanță, pentru că în Vulcănești, o localitate populată preponderent de romi, școala a fost mereu o preocupare secundară.
Printre cei care au revenit la ore în acest an sunt și tineri care urmau să termine treapta gimnazială acum doi sau trei ani. Unul din absolvenți, Samson Malairău se declară foarte mândru că a ajuns la această etapă, și chiar dacă nu a frecventat cu regularitate școala, vrea să-și continue studiile:
„Sper că o să reușesc să dau examenele, că am fost nu demult la Şcoala profesională din Nisporeni, ne-au arătat ce profesii putem învăța acolo și mi-a plăcut mai tare bucătăria, sper că o să învăț de bucătar.”
Europa Liberă: Ai avut vreo situație în care alți tineri au încercat să te convingă că nu este nevoie să mergi la școală sau tu să convingi pe alții că trebuie să vină la ore?
„Am prieteni care nu prea vin la școală și le spun să vină, să învețe, asta trebuie, nu?! Trebuie să terminăm și noi școala, să învățăm ceva.”
Elena Calin, elevă în clasa a VII-a, a primit, alături de alţi copii, cele mai multe aprecieri pentru frecvență. Ea a ținut să-mi spună cum s-a transformat școala în ultimul an:
„Sunt mai mulți elevi. Le place că sunt profesori noi, că în școală s-au făcut multe lucruri interesante, avem Ludotecă, venim aici și facem școală de vară. Când mă întreabă cineva ce fac la școală, le spun că învăț, că acolo e bine, acolo ne jucăm cu toții și e mai bine decât acasă. Stăm aici până la patru, apoi ne ducem acasă și e mai bine.”
Până anul trecut, când a demarat proiectul de integrare școlară a copiilor romi, au fost și alte tentative de acest gen în localitate, însă eșuaseră din varii motive. Președintele Centrului de resurse pentru tineret „Dacia” , Ion Babici, spune că atingerea unor rezultate vizibile este anevoioasă pentru că romii din localitate pleacă des la muncă peste hotare, mulți trăiesc în sărăcie sau văd utilitatea școlarizării doar în limitele alfabetizării elementare, considerând că e suficient pentru copii să știe a scrie și a citi. Ce le-a schimbat optica? Implicarea lor în activități școlare, inclusiv prelungirea orelor la școală, astfel încât elevii să meargă acasă cu tema făcută.
„Nu putem vorbi de un proces complet educațional, dacă copilul de la școală se duce acasă și nimeni nu poate să-i acorde asistență. Deci noi am organizat orele de meditație, ore în care copiii inițial au învățat mai aprofundat limba română, pentru că asta era a doua problemă cu care se confrunta școala. În plus, au fost ajutați să-și pregătească orele pentru a doua zi. Apoi, s-a lucrat foarte mult cu părinții. Noi am înțeles problema distanțării părinților de școală și am încercat să-i aducem înapoi la școală.”
Din cei 85 de copii de vârstă școlară din sat, 70 frecventează orele. Atragerea celorlalți este obiectivul-țintă până în toamnă, spune mediatorul comunitar din Vulcănești, Alexei Bârsan:
„Ne ducem, convingem oamenii să aducă copiii la școală, ca să nu treacă viitorul lor, că noi nu am avut așa posibilitate să venim. Ne străduim ca copiii noștri să nu dorească așa cum am fost noi și ne ducem pe la oameni, îi convingem să-i lase la școală. Lumea care înțelege îi dau, care nu - se duc în Rusia. Eu cred că anul acesta o să fie mai mulți copii, că o să punem mai multe puteri în tot acest lucru.”
Pe parcursul ultimului an la gimnaziul din Vulcănești au venit și câțiva profesori noi, instruiți cum să discute cu elevii, care, în mare parte, nu obișnuiesc să țină cont de regulile din clasă și pentru care dascălul nu este neapărat o persoană cu autoritate.