Linkuri accesibilitate

Un agent iranian, acuzat în SUA că a plănuit asasinarea unui fost oficial american


Fostul consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Bolton

Departamentul de Justiție al SUA a acuzat un membru al Corpului de elită al Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran în legătură cu o tentativă de complot de asasinare a fostului consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Bolton.

Departamentul de Justiție a anunțat acuzațiile împotriva lui Shahram Poursafi, cunoscut și sub numele de Mehdi Rezayi, în vârstă de 45 de ani, din Teheran, într-un comunicat de presă din 10 august. Documentele de acuzare îl identifică pe Poursafi ca fiind membru al IRGC.

Iranul a respins acuzațiile ca fiind "ridicole și nefondate". Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a fost citat de presa iraniană spunând că Iranul avertizează cu fermitate împotriva oricărei acțiuni comise împotriva cetățenilor iranieni sub pretextul unor astfel de acuzații.

Departamentul de Justiție a declarat că Poursafi „a încercat să plătească 300 000 de dolari unor persoane din Statele Unite pentru a comite crima”. Procurorii au declarat că complotul era o consecință a atacului cu dronă din ianuarie 2020 care l-a ucis pe Qasem Soleimani, șeful Forței de elită Quds a IRGC.

Bolton, care era consilier pe probleme de securitate națională al președintelui de atunci, Donald Trump, și, de asemenea, ambasador al SUA la ONU, a declarat că, deși se pot spune puține lucruri în mod public, „un punct este incontestabil: Conducătorii Iranului sunt mincinoși, teroriști și dușmani ai Statelor Unite”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG